Ενα ακόµη καλάθι αγροτικών προϊόντων, τροφίµων και ποτών, αυτό του Νοτίου Αιγαίου, το τέταρτο κατά σειρά έπειτα από εκείνα της Κρήτης, της Πελοποννήσου, και της Αν. Μακεδονίας, ανακοίνωσε χθες από τη Ρόδο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Το καλάθι του Ν. Αιγαίου θα περιλαµβάνει κρασί, όσπρια (βρώσιµο λαθούρι, φασόλι, ρεβίθι), κηπευτικά, εσπεριδοειδή, λάδι, αµύγδαλα, σύκα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, µέλι, κτηνοτροφικά προϊόντα από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα και κρέας, καθώς επίσης προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών. Ειδικά όσον αφορά το σκέλος των Προϊόντων Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), το καλάθι θα απαρτίζεται από φάβα Σαντορίνης, πατάτα Νάξου, µε λιτζάνα Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου, ντοµατάκι Σαντορίνης, λεµόνια Ανδρου, µανταρίνια Καλύµνου, ελαιόλαδο Ρόδου, γραβιέρα Νάξου, κοπανιστή, λούζα (αλλαντικό Κυκλάδων), πόσσα (Κως), αρσενικό (Νάξος) κ.ά.

Σειρά παίρνουν τα καλάθια της ∆υτικής Ελλάδας και του Βορείου Αιγαίου, όπου η στρατηγική του υπουργείου θα παρουσιαστεί σε συνεδριάσεις των περιφερειακών τους συµβουλίων. Χθες, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συµβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έγινε στη Ρόδο παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, ο τελευταίος παρουσίασε το σχέδιό του για την περιοχή που – µεταξύ άλλων – έχει και ως στόχο την προώθηση παραδοσιακών προϊόντων από τα νησιά µέσω του τουρισµού και της παραδοσιακής κουζίνας υψηλής γαστρονοµίας. Επίσης το σχετικό πρόγραµµα προβλέπει βελτίωση του αγροτικού εισοδήµατος και είσπραξη υψηλότερου ποσοστού από την τελική τιµή στην αγορά.

Αισιοδοξούν ότι η πρωτοβουλία θα βελτιώσει το εισόδηµα των αγροτών

Η πρωτοβουλία του υπουργείου


έχει στόχο να δηµιουργήσει αγροτικά καλάθια από τις 13 περιφέρειες, προκειµένου να επιδοτηθούν µε κοινοτικά κονδύλια για να βρουν καλύτερη θέση στα ράφια των ελληνικών σούπερ µάρκετ αλλά και να προωθηθούν στις ξένες αγορές