Με τη συµµετοχή του 58,43% του εκλογικού σώµατος, που σηµαίνει σε απόλυτους αριθµούς ότι από τους 21.376

δικηγόρους τηςΑθήνας ψήφισαν οι 12.489, ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου και µελών του Δ.Σ. στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Για τη θέση του προέδρου θα αναµετρηθούν στον β’ γύρο, που θα διεξαχθεί στις 6 και 8 Μαρτίου, ο Δηµ. Βερβεσός µε ποσοστό 25,95% και 2.909

ψήφους και ο Ιω. Αδαµόπουλος µε ποσοστό 19,84% και 2.225 ψήφους, οι οποίοι έλαβαν τις περισσότερες ψήφους µεταξύ των 12 υποψήφιων προέδρων. Εντύπωση προκαλεί ο αριθµός των λευκών καιάκυρων ψηφοδελτίων, που ανέρχονται συνολικά σε 1.275, ενώ και το ποσοστό αποχής καταγράφει ρεκόρ. Στις δικηγορικές εκλογές του 2008, η συµµετοχή των δικηγόρων της Αθήνας αντιστοιχούσε στο 68,20%.

Οσον αφοράτους νικητέςτου α’ γύρου, ο Δηµ. Βερβεσός, πουπροέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατέρχεταιως υποψήφιος πρόεδρος για τρίτη φορά καιήταν γενικός γραµµατέας του ΔΣΑεπί µια εξαετία. Ο Ιω. Αδαµόπουλος κατέρχεται ως υποψήφιος πρόεδροςγια πρώτη φοράκαι προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.

Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος µε ποσοστό 19,41% και 2.176 ψήφους,επίσης προερχόµενος από τον χώρο της Ν.Δ. και την τέταρτη ο Θ.Σχινάς µε ποσοστό 8,51% και 954 ψήφους, προερχόµενος από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δύο µέλη του απερχόµενου διοικητικού συµβουλίου, ο πρόεδρος Μανόλης Λαµτζίδης και ο γραµµατέας Νίκος Βαλεργάκης, που υποστηρίζονται από τον Συνασπισµό και τη Νέα Δηµοκρατία αντίστοιχα, θα αναµετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της ψηφοφορίας, ο κ. Λαµτζίδης, επικεφαλής της παράταξης Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι, συγκέντρωσε 728 ψήφους και ποσοστό 17,11%, ενώ ο κ. Βαλεργάκης (Δικηγορική Πρωτοπορία) έλαβε 680 και ποσοστό 15,98%. Το ποσοστό συµµετοχής ήταν 73,1%. ΑΠΟ ΤΟΝ Α’ ΓΥΡΟ. Πρόεδρο απέκτησαν από τον α’ γύρο των εκλογών οι περισσότεροι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, µεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, όπου επανεξελέγη για δεύτερη τριετία, µε ποσοστό 56,7%, ο Στ. Μανουσάκης.

«Κάποτε χρειαζόσουν ώρες για να ψηφίσεις»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ


Στους κορµούς των ξερώνδένδρων στο πεζοδρόµιο της Ακαδηµίας, έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, έχουν κρεµαστεί αυτοσχέδιες γιρλάντες: αφισάκια των υποψηφίων κρέµονται το ένα πλάι στο άλλο σε µονωτική ταινία. Στα πηγαδάκια, ανεξαρτήτως ηλικίας, το θέµα συζήτησης είναι η αποχή.

Δυο φοιτήτριες που βολτάρουν παρατηρούν µε έκπληξη καθώςστρίβουν από την Ιπποκράτους πως το πεζοδρόµιο µπροστά στον Δικηγορικό Σύλλογο είναι απροσπέλαστο. Το δικηγορικό σώµα παρελαύνει σε όλες τις – αντιφατικές – εκφάνσεις του: Υποψήφιοι µε αυτοκόλλητα στο πέτο. Ασκούµενοι που επιστρατεύτηκαν στο προεκλογικό προµόσιον του αφεντικού. Μεσήλικοι µε τουίντ και κοτλέ σακάκια. Νεώτεροι µε τρέντι κοστούµια. Κυρίες και δεσποινίδες κάθε ηλικίας µε στυλάτα ταγιέρ και γόβες στιλέτο. Και, ως ηχηρή παραφωνία, µια τριανταπεντάρα µε λεοπάρ φούστα.

Οµως όσοι έχουν ζήσει αναµετρήσεις του παρελθόντος παραδέχονταν πως τίποτα δεν θυµίζει άλλες χρονιές. «Κάποτε χρειαζόσουν ώρες για να ψηφίσεις. Τώρα µε τοπου ανέβηκα στην αίθουσα, µπήκα στο παραβάν»,ενηµέρωνε κάποιος τους φίλους του. Μετρηµένα ήταν και τα εκλογικά φυλλάδια. Κι ακόµη λιγότερα τα e-mail που προσκαλούσαν τα µέλη του συλλόγου σε πάρτι. Στον καιρό του Μνηµονίου επικράτησαν τα µαζικά SMS.

Ο µέσος όρος ηλικίας έξω από την είσοδο του Συλλόγου κυµαίνεται περί τα τριάντα. «Αν δεν αλλάξουµεεµείς τα πράγµατα ποιος θα τα αλλάξει; Οι άλλοι που είναι είκοσι χρόνια σύµβουλοι;», διερωτάτο χαµογελαστός ο Γιάννης Κάπος, ένας 28χρονος υποψήφιος σύµβουλος µε τον συνδυασµό Κοινωνία των Δικηγόρων. Η απογοήτευση ωστόσο είναι διάχυτη. Σε όλες τις γενεές. Πολλοί νιώθουν πως το επάγγελµά τους έχει χάσει κάτι από την αίγλη του. Αισθάνονται στοχοποιηµένοι. Αν και η πλειονότητα των υποψηφίων δηλώνουν αισιόδοξοι για την έκβαση της εκλογικής µάχης, δεν λείπουν εκείνοι που παραδέχονται πως δεν είναι εύκολη δουλειά να συστήνεσαι ως υποψήφιος. «Πολλοί σε αντιµετωπίζουν µε επιφύλαξη», σηµειώνει ο Αλέξανδρος Σπυρίδωνος της Ωρας των Δικηγόρων. Ο Γιώργος Ροντόπουλος περιµένει σε µία γωνία. Ασκεί τη δικηγορία εδώ και µισό αιώνα. Δεν έχει αποφασίσει ακόµη τι θα ψηφίσει.«Ανησυχώ για τον κλάδο. Ανησυχώ για τη χώρα. Ώς έναν βαθµό η γενιά µου έχει ευθύνες. Η γενιά µου φταίει για το µέλλον του γιου µου», λέει µε παράπονο.

Στα τραπεζάκια το προεκλογικό υλικό είναι ελάχιστο και το µοιράζουν κυρίως νεαροί.

Αλλοι µε κοστούµια και κασκόλ και ελάχιστοι µε τζιν