Τρία είναι τα πλεονεκτήµατα που δίνουν στο Κατάρ προβάδισµα για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης στο Ελληνικό. Μεταξύ αυτών η εµπειρία των Καταριανών από το Canary Wharf στο Λονδίνο, το µόνο αντίστοιχο σε µέγεθος έργο µε το Ελληνικό
Ανώνυµη εταιρεία του Δηµοσίου υπό την επωνυµία Ελληνικό Α.Ε. θα αναλάβει το συνολικό πακέτο αξιοποίησης του Ελληνικού που εντάσσεται στο πρόγραµµα Fast Track.

Σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη , ολοκληρώνεται µέσα στο προσεχές διάστηµα ο «αρραβώνας» µε το Κατάρ – άλλωστε, οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει µνηµόνιο επιχειρηµατικής συνεργασίας στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά της, ηκυβέρνηση πατάει γκάζι για την προώθηση του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού – µιας δηµόσιας έκτασης 5.500 στρεµµάτων – και χθες κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παµπούκη αποφάσισε η υπό σύσταση εταιρεία (η συγκρότησή της συµπεριελήφθη στο φορολογικό νοµοσχέδιο) να τρέξει το συνολικό πρόγραµµα επενδύσεων που θα προκύψει από τη σύµπραξη δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα.

Στη σύσκεψη συµµετείχαν επίσης οι υπουργοί Υποδοµών, Μεταφορών και Δικτύων Δηµήτρης Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη και Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού – Τουρισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, όπως επίσης και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύµφωνα µε πληροφορίες, επιχειρήθηκε να διευθετηθούν κάποια πρακτικά προβλήµατα καθώς εντός του Ελληνικού υπάρχουν ιδιοκτησίες που δεν ανήκουν στο Δηµόσιο, ενώ στεγάζονται και υπηρεσίες για τις οποίες θα πρέπει να βρεθεί ο χώρος µετεγκατάστασης. Αµέσως µετά ο κ. Παµπούκης δήλωσε ότι το σχέδιο για το Ελληνικό θα είναι «τολµηρό και οραµατικό», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι τις επόµενες ηµέρες θα οριστούν και οι σύµβουλοι που θα αναλάβουν από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης το εγχείρηµα. Θα είναι ένας χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος και ένας νοµικός σύµβουλος από το υπουργείο Οικονοµικών, ενώ συµβούλους θα ορίσει και το Invest in Greece.

Στην παρούσα φάση, ανέφερε ο κ. Παµπούκης, το Κατάρ θεωρείται ο πιο σοβαρός υποψήφιος επενδυτής καθώς µέχρι στιγµής δείχνει να συµ φωνεί και µε τη γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης για το Ελληνικό.

Ο υπουργός Επικρατείας αρµόδιος για επενδύσεις δήλωσε χθες ότι στους Καταριανούς θα παρουσιάσει το σχέδιο του Ελληνικού αλλά και τις δυνατότητες που δίνει η ένταξή του στο Fast Track, ενώ αναφερόµενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ είπε ότι έχει τρία κεντρικά χαρακτηριστικά: Την εµπειρία, καθώς οι Καταριανοί χειρίστηκαν το Canary Wharf στο Λονδίνο, το οποίο είναι το µόνο αντίστοιχο σε µέγεθος έργο µε το Ελληνικό.

Δεύτερο πλεονέκτηµα των Καταριανών επενδυτών είναι η χρηµατοοικονοµική δυνατότητά τους. Και το τρίτο πλεονέκτηµα αφορά την προσέγγιση Ελλάδας και Κατάρ σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού. Ο κ. Παµπούκης αναχωρεί αύριο για το Κατάρ όπου και θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ελληνικό.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καλεί τον λαό της Αττικής να ξεσηκωθεί κατά των κυβερνητικών σχεδιασµών για το Ελληνικό, ενώ ο ΣΥΝ συστήνει στην κυβέρνηση αντί να καλεί τους εµίρηδες να επενδύσουν να ακούσει την επιστηµονική κοινότητα και τους πολίτες όπως επιβάλλουν οι δηµοκρατικές αρχές.

Ολοκληρώνεται ο αρραβώνας µε Κατάρ σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη

Περί Κατάρ


μετά τη διυπουργική σύσκεψη ο Χάρης Παµπούκης (φωτογραφία)

επιβεβαίωσε (για πρώτη φορά επισήµως) ότι για το σχέδιο αξιοποίησης του ελληνικού, που στηρίζεται πρωτίστως στις προτάσεις του καταλανού αρχιτέκτονα ασεµπίγιο, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του Κατάρ.

«Ωφέλειες για ολόκληρη την Αττική»


Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι από την ανάπτυξη του ελληνικού θα υπάρξουν ωφέλειες για ολόκληρη την αττική και κυρίως για τους όµορους δήµους. Παράλληλα, θα δηµιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των υποδοµών, αλλά και όταν το έργο παραδοθεί στους κατοίκους. οπως έχουν αποκαλύψει «Τα Νεα», το ελληνικό θα µετατραπεί σε µεγάλο µητροπολιτικό πάρκο στα πρότυπα του Σέντραλ Παρκ και του Χάιντ Παρκ.

Το σχέδιο ανάπτυξης


Στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν, µεταξύ άλλων, µία µεγάλη µαρίνα και δύο γήπεδα γκολφ. Το σχέδιο περιλαµβάνει ήπια οικιστική ανάπτυξη, εµπορικά κέντρα, τη δηµιουργία ερευνητικών κέντρων (research Development Centers) διεθνών προδιαγραφών, αλλά και πανεπιστήµια, τεχνολογικά πάρκα και ενδεχοµένως κυβερνητικά κτίρια.

Θα είναι απολύτως προσβάσιµο στους κατοίκους και θα αποτελεί, σύµφωνα µε τα σχέδια του Χοσέ ασεµπίγιο, το αντιστάθµισµα στις υποβαθµισµένες περιοχές του κέντρου.