Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟς µας οίστρος βγαίνει πάντα µε λάθος τρόπο τη λάθος ώρα και για τα λάθος πράγµατα. Τώρα το νέο «πατριωτικό» σύνθηµα που λέει «δεν ξεπουλάµε τα “ασηµικά”» µας βρίσκει όλους ενωµένους και ας µην ξέρουµε για ποιο µιλάµε. Πριν η παράκρουση γενικευτεί, αςδούµε τιείναι αυτό που είχαµε καιοι σκοτεινοί δανειστές µας θέλουν να το βγάλουν στο σφυρί.

Το πρώτοπροφανώς είναι η γη. Οποιος πολίτης στην όποια χώρα ερωτηθεί αν θέλει να χαθεί για πάντα η δηµόσια γη θα πει «όχι». ∆εν µιλάµε όµως γι’ αυτό. Μιλάµε για µακροχρόνια ενοικίαση καιαξιοποίηση σε κάτι πουστην ουσίασήµερα δεν το έχουµε. Απόδειξη: το Τατόι. Αισθανθήκαµε υπερήφανοι ότανεπιτελούς πήραµε τη γη µας πίσω από τον έκπτωτοι µονάρχη, αλλά το θερινό ανάκτορο καταρρέει και τουπέροχο κτήµα είναι µπάτεσκύλοι αλέστε…

Το δεύτερο ηρωικό«όχι» είναι οιεκατοντάδεςβραχονησίδες. Ποιος τις ξέρει, ποιος τις είδε και ποιος έλληνας πολίτης τις απολαµβάνει; Μάθαµε κάποιες µόνο όταν τούρκοι προβοκάτορες έβαλαν τη σηµαία τους σταΙµια. Εάν ενοικιαστούν για δεκαετίες σε ξένους καιαξιοποιηθούν,π.χ., για πάρκααιολικής ενέργειας, θα απειληθεί η εθνική µας κυριαρχία; Φοβάµαι ότι τώρα απειλείται περισσότερο.

Καλά αυτά, θα πει κάποιος, αλλά να δώσουµε γιαεκµετάλλευση σε ξένους και τα φιλέτα µας σε βουνά και θάλασσες; Ποια φιλέτα είναιαυτά που ακόµη δεν έχουν καταγραφεί και ουδείς γνωρίζει; Αυτά που καταπατούν οι επιτήδειοι µε ψεύτικα συµβόλαια καιαποκτούν περιουσίες;

Αφησα τελευταία τα ακίνητα. Εκατοντάδες κτίρια, κάποια είναι νεοκλασικάστολίδια, ρηµάζουν στο κέντρο και την περιφέρεια. Το βαρύ και αδιάφορο κράτος ουδέποτε τα κατέγραψε συστηµατικά και ουδέποτε µπήκεστον κόπονα τα αξιοποιήσει, έστω για τις δικές του ανάγκες, και να µειώσει το υπέρογκο κόστος των ενοικίων για τις δηµόσιες υπηρεσίες. Αφού αποδειχθήκαµε λοιπόν ανίκανοινα προστατεύσουµε, να αξιοποιήσουµε και να χαρούµε ταασηµικά τηςγιαγιάς, ας τα δώσουµε σε εκείνους που ξέρουν. Πρώταγια να ξεχρεωθούµεκαι µετά για να µάθουννα τα σέβονται οι µεταγενέστεροι, όταν η χώρα σοβαρευτεί και τα ακίνητα επιστρέψουν σε χέρια Ελλήνων.