ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ απαλλαγή λόγω παραγραφήςτων τριών πρώην κυβερνητικών στελεχών της Ν.∆. που κατηγορούνταν για εµπλοκή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου αποφάσισε το ∆ικαστικό Συµβούλιο, ενώπιον του οποίου παραπέµφθηκε η υπόθεση µε απόφαση της Ολοµέλειας της Βουλής.

Οι τρεις πρώην υπουργοί και υφυπουργοί Π. ∆ούκας, Αλ. Κοντός και Ευάγγ. Μπασιάκος είχαν παραπεµφθεί για το αδίκηµα τηςαπιστίας σεβαθµό πληµµελήµατος, γεγονός που προδίκαζε την απαλλαγή τους λόγω παραγραφής σύµφωνα µε τον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Ο εισαγγελέας Μιλτ. Ανδριωτέλης άλλωστε, στην υπέρ της απαλλαγής των τριών πρώην κυβερνητικών στελεχών πρότασή του προς το ∆ικαστικό Συµβούλιο, έκανε λόγο για ατυχήχειρισµό της υπόθεσης εκ µέρους του Κοινοβουλίου, καθώς η κατάληξη της ποινικής δίωξης ήταν προδιαγεγραµµένη.

Η παραποµπή των τριών πολιτικών προσώπωνγια αδίκηµα εµφανώς παραγεγραµµένο προκάλεσε εξ αρχής την έντονηενόχληση του συνόλου των δικαστικών λειτουργών, καθώςθεώρησαν ότι η Βουλή εναποθέτει στη ∆ικαιοσύνη την ευθύνη του χειρισµού ενός κρίσιµου θέµατος, ώστε να υποστεί και την ανάλογη αποδοκιµασία του κοινωνικού συνόλου. Χθες ωστόσο, η Ενωση ∆ικαστών και Εισαγγελέων, µε αφορµή τις δηλώσεις βουλευτή σε τηλεοπτική εκποµπή, αναφορικά µε το ποιος φέρει τις ευθύνες για την ατιµωρησία τυχόν ένοχων πολιτικών προσώπων, επισηµαίνει ότι «έχει παγιωθεί τον τελευταίο καιρό ως επικοινωνιακή τακτική ορισµένων η απονοµή ευθυνών στη ∆ικαιοσύνη σχετικά µε την ατιµωρησία πολιτικών προσώπων εµπλεκοµένων σε σκάνδαλα». Και προσθέτει: «Η Ε∆Ε πληροφορεί ακόµη µια φορά τον ελληνικό λαό ότι οι ευθύνες γιατα αποτελέσµατα αυτά ανήκουν αποκλειστικά και µόνο σε αυτούς που έχουν διαµορφώσει το θεσµικό πλαίσιο µε τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνουν την ατιµωρησία τους».