Στις αρχές Ιανουαρίου 2011, η FIFA (Παγκόσµια Ποδοσφαιρική Οµοσπονδία) θα αναδείξει τον κορυφαίο προπονητή του 2010. Ηδη ανακοίνωσε απ;o λίστα δέκα προπονητών τους τρεις επικρατέστερους για το έπαθλο.


Οι τρεις…µάγοιπου θα διεκδικήσουν χριστουγεννιάτικα τον τίτλο του κορυφαίου είναι οι Ντελ Μπόσκε, Μουρίνιο, Γκουαρντιόλα. Αποµένει να δούµε ποιος θα είναι ο νικητήςκαι µε ποια κριτήρια.

Αρχικά οι δέκα εκλεκτοί της FIFA ήταν οι Αντσελότι, Ντελ Μπόσκε,Ταµπάρες, Βαν Γκάαλ, Βαν Μάρβικ, Βενγκέρ, Φέργκιουσον, Γκουαρντιόλα, Λεβ, Μουρίνιο.

Εξι από τους συγκεκριµένους τεχνικούς δουλεύουν σε συλλόγους και τέσσερις σε εθνικές οµάδες. Με δεδοµένο ότι και οιτρεις διακρίθηκαν, το ερώτηµα είναι: µε ποια κριτήρια θα αναδειχτείο πρώτος των πρώτων;

Χρόνια ολόκληρα οιαπόψεις των ειδικών του ποδοσφαίρου διίστανται. Είναι καλύτερος προπονητής αυτός που νικάει ή αυτός που παράγει έργο; Αυτός που προσφέρει θέαµα ή που αποσπά αποτελέσµατα και φέρνει τρόπαια; Και τέλος, µήπως είναι καλύτερος αυτός που δουλεύει µε ταλέντα, άσηµους παίκτες και επιβάλλεται µε την προσωπικότητά του στην οµάδα, στη διοίκηση, στους φιλάθλους, στον Τύπο;

Εάν υπήρχε τεχνικός να συγκεντρώνει όλες αυτές τις προϋποθέσεις, τότε θα είχαµε βρει τον Σούπερµαν των πάγκων. Ακόµη, ωστόσο, δεν υπήρξε προπονητής στην παγκόσµια ποδοσφαιρική ιστορία που να µην είχε µειονεκτήµατα αλλά µόνο προτερήµατα.

Ας περάσουµε λοιπόν στους δέκα εκλεκτούς της FIFA και ας δούµε µε λίγα λόγια την ταυτότητά τους.