Το ποδόσφαιρο δεν έχει πατρίδα, έχει όµως – όπως φαίνεται – χρώµα.

Ειδικά το µαύρο φανατίζει, εξοργίζει τους ρατσιστές. ∆εκάδες µαύροι αθλητές υποφέρουν από τα συνθήµατα και, ενίοτε τις πράξεις των λευκών
Το µεγαλύτερο ταλέντο της Ιταλίας, ο Μάριο Μπαλοτέλι αναγκάστηκε ναξενιτευτείστην Αγγλία – από την Ιντερ στην Μάντσεστερ Σίτι – για να γλιτώσει από τα αποβράσµατατης εξέδρας και της κοινωνίας. Σε κάθε µατς, µε κάθε ευκαιρία, ο Μπαλοτέλι ήταν στόχος. Είτε µε χυδαία συνθήµατα είτεµε κραυγές είτε µε… µπανάνες. Ο ίδιος διηγείται στη «Ρεπούµπλικα»: «Τα πρώτα συνθήµατα εις βάρος µου τα άκουσα σε ηλικία 15 ετών. Ηµουν τόσο ευτυχισµένος πουείχα υπογράψει το πρώτο µου επαγγελµατικό συµβόλαιο, σε βαθµό που µπήκα στο γήπεδο γελώντας. Ωστόσο, ενώ στην αρχή έπαιζα καταπληκτικά, στη συνέχεια ότανέπαιρνα τηνµπάλα στα πόδια µου ακουγόταν ένα συνεχές γιουχάισµα, χωρίς να καταλαβαίνω το γιατί. Σκέφτηκα ότι µε γιουχάιζαν επειδή δεν έβαζα γκολ, παρά το γεγονός ότι µοίραζα ασίστ.

Εβαλα τα δυνατά µου λοιπόν και σηµείωσα γκολ. Και αντί για χειροκροτήµατα εισέπραξα ένα µακρόσυρτο“ουουου”. Τότε κατάλαβα ότικάτι δεν πάει καλά: “Γιατίµε αποδοκιµάζο υν και µεβρίζουν αυτοί οι άνθρωποι, αφού παίζω καλά και σκοράρω;”αναρωτήθηκα. Οταν τέλειωσετο µατς – στο οποίο ήµουν ο καλύτερος παίκτης – άκουγα διάφορες βρισιές, όπως“µαύρε, γύρνα πίσω στη ζούγκλα”, “είσαι ψευτοϊταλός”, “η Αφρική σεπεριµένει” κ.λπ.Τους έβρισα κι εγώγιατί κατάλαβα ότι αυτοί δεν έβλεπαν µπάλα. Χρώµατα έβλεπαν… Στην Αγγλία τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Μεδέχτηκαν µεθέρµη εδώ.Ισως επειδή οι µαύροι είναι αρκετοί, ίσως επειδή το χρώµα δεν έχει τόσο σηµασία. Εάν παίζεις καλά σε χειροκροτούν. Εάν δεν παίζεις καλά σε αγνοούν. ∆εν σε βρίζουν χυδαία σε καµίαπερίπτωση». Ο Μπαλοτέλι δεν είναι ο µοναδικός παίκτης που αποτελεί στόχο τωνρατσιστών.Ο Σάµουελ Ετό της Ιντερ, για παράδειγµα, σε πολλά µατς έχει δεχτεί µπανάνες, έχει όµως έναν πρωτότυπο τρόπο να αντιδρά: πρώτα τρώει την µπανάνα και στη συνέχεια βάζει γκολ! Ο Ετό µεαυτήν τησυµπεριφορά αφενός έγινε ίνδαλµα των οπαδών τηςΙντερ καιαφετέρου εξευτέλισε όλους αυτούς τους κοµπλεξικούς που τον χλεύαζανκαι τονλοιδορούσαν.

Τώρα πια, οι συµπλεγµατικοί δεν πετάνε µπανάνες. Προτιµούν να τις τρώνε οιίδιοι. ∆ιότι ξέρουνότι κάθε µπανάνα ισοδυναµεί µε ένα γκολ εις βάρος της οµάδας τους.

ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟ

Ο Μπαλοτέλι δεν είναι ο µοναδικός παίκτης που αποτελεί στόχο των ρατσιστών. Ο Σάµουελ Ετό της Ιντερ, για παράδειγµα, σε πολλά µατς έχει δεχτεί µπανάνες, έχει όµως έναν πρωτότυπο τρόπο να αντιδρά: πρώτα τρώει την µπανάνα και στη συνέχεια βάζει γκολ!

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΤΕΛΙ


ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Γεννήθηκε το 1990 στο Παλέρµο. Το 2001 υπέγραψε δελτίο στους µικρούς της Λουµετσάνε (Serie C). Το 2006 έγινε επαγγελµατίας και αµέσως έπαιξε στην πρώτη οµάδα «βγάζοντας µάτια». Τον ανακάλυψε η Μπαρτσελόνα, τον δοκίµασε και τον απέρριψε.

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Το καλοκαίρι του 2006 τον αγόρασε η Ιντερ. Τον ∆εκέµβριο του ίδιου χρόνου τον χρησιµοποιεί στη βασική ενδεκάδα στο παιχνίδι Κάλιαρι – Ιντερ (0-2). Ο µικρός λάµπει και τρεις µέρες αργότερα, η Ιντερ τον βάζει και πάλι στην πρώτη οµάδα, όπου ο Μπαλοτέλι σηµειώνει 2 γκολ στο µατς Κυπέλλου µε τη Ρετζίνα!

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Με την Ιντερ κέρδισε ένα πρωτάθληµα µε την εφηβική οµάδα, τρία πρωταθλήµατα Ιταλίας, ένα Κύπελλο Ιταλίας, ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας και ένα Τσάµπιονς Λιγκ.

Μόλις πριν από τρεις µέρες δήλωσε ότι επιθυµεί να επιστρέψει και πάλι στο Μιλάνο.