Την παραπομπή τελικά 3 γαλάζιων πρώην υπουργών, των Ευάγγ. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού και Π. Δούκα, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Βουλή μετά από μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Oι πρώην υπουργοί παραπέμπονται τώρα σε Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο ή αν έχει επέλθει παραγραφή για τις πράξεις τους. Αντίθετα με βάση το αποτέλεσμα, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι «αθώωσαν» για ανάλογα αδικήματα τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη η παραπομπή των οποίων δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Για τους δύο αυτούς γαλάζιους πρώην υπουργούς, δεν «πείστηκαν για την ενοχή τους» όπως έλεγαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ηπολύωρη και ταυτόχρονα υψηλών εντάσεων συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΛΑΟΣ καθώς και από αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Οι απόντες
Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε ευθύς εξαρχής καθώς ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να θέσει ζήτημα αποκλεισμού από την ψηφοφορία όσων απουσιάζουν στο εξωτερικό λόγω του χαρακτήρα της συζήτησης αλλά η πρότασή του, η οποία είχε την υποστήριξη των βουλευτών του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.

Στη βάση αυτή μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπενθύμισε πως ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε τον Μάιο του 2009 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε την κυβερνητική πλειοψηφία όπου στη διαδικασία για τη μη παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη ψήφισαν με αποστολική ψήφο οι τέως υπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Να μην αφήσουμε καμία σκοτεινή πτυχή σε καμία υπόθεση και όλοι μας με αυτοσυνειδησία και πολύ μεγάλη προσοχή να κρίνουμε και συνεκτιμήσουμε τα πολιτικά και νομικά δεδομένα», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Και όταν νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι με την παραπομπή των τέως υπουργών της Ν.Δ. τορπιλίζονται τα θεμέλια της συναίνεσης, ο υπουργός απάντησε: «Η τελευταία που θα ήθελε να πριμοδοτήσει τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης είναι η κυβερνητική πλειοψηφία».

«Οχι στη συγκάλυψη»
Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες αλλά και παρανομίες πολιτικών προσώπων όσο υψηλά και εάν βρίσκονται και όποιο αξίωμα και εάν είχαν» και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και των πέντε πρώην υπουργών προκειμένου - όπως είπε- να μην υπάρξει η ατιμωρησία του πολιτικού κόσμου για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Η Προκαταρκτική Εξέταση έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε: «Το Δημόσιο υπέστη τεράστια ζημιά από τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο... Η έρευνα από τα ανοίγματα των ανταλλαγών δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ζητηθεί το άνοιγμα 43 νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη Μονή ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος με 16 ειδικά φορολογικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών διερευνούν τις συναλλαγές».

Στον αντίποδα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν ότι «η όλη διαδικασία είναι ένα νομικό και πολιτικό πραξικόπημα» με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την απάτη εις βάρος του Δημοσίου προστέθηκαν εκ των υστέρων. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη ζήτησαν να σταλούν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης στον αρμόδιο εισαγγελέα προειδοποιώντας ότι θα καταγγείλουν την Προκαταρκτική Επιτροπή για το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας:

Υπέρ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν οι Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι, ωστόσο, την ίδια ώρα έσπευσαν να επιρρίψουν ανάλογες ευθύνες στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη λέγοντας ότι αυτοί υπέγραψαν την παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου. Υπέρ της ποινικής δίωξης κατά των τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ. τάχθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Αντίθετα, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης εξέφρασε την άποψη ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

στην Ολομέλεια της Βουλής από όπου αποχώρησαν οι βουλευτές της Ν.Δ.
και του ΛΑΟΣ πριν από τη μυστική ψηφοφορία

Ψήφισαν 184 βουλευτές

ΚΑΤΑ την ψηφοφορία ψήφισαν 184 βουλευτές ενώ απείχαν 88 από τη Νέα Δημοκρατία και 15 από τον ΛΑΟΣ. Απουσίαζαν επίσης 11 βουλευτές από το ΚΚΕ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κιλτίδης. Η Ντόρα Μπακογιάννη, που από νωρίς δεχόταν κόσμο στο γραφείο του πατέρα της ενόψει της δημιουργίας του νέου κόμματος που θα αναγγείλει την προσεχή Κυριακή, είχε να πει μια ζεστή κουβέντα σε καθέναν από τους πέντε εμπλεκομένους και δήλωσε ότι θα ψηφίσει αρνητικά για την παραπομπή τους. Δικαιολογημένα απόντα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ήταν τα μέλη της κυβέρνησης που απουσίαζαν σε αποστολές στο εξωτερικό (Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Γιάννης Μαγκριώτης, Αννα Νταλάρα) και συμμετείχαν στην ψηφοφορία με επιστολική ψήφο.


«Πολιτικές σκοπιμότητες»

ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ σκοπιμότητες απέδωσαν την πρόταση για την παραπομπή τους στο Δικαστικό Συμβούλιο οι πέντε εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου τέως υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος- ο μόνος απών από τη συζήτηση- με επιστολή του υπογράμμισε πως επί δύο χρόνια αποτύπωνε τα αληθή γεγονότα τονίζοντας ότι περιμένει την ανεπηρέαστη και χωρίς κομματικές σκοπιμότητες κρίση των βουλευτών.

Ο τέως υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης εξέφρασε την άποψη πως διώκεται για πολιτικούς λόγους και ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες επειδή το υπουργείο Πολιτισμού δεν συνέπραξε σε καμία φάση των ανταλλαγών εκτάσεων ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το Δημόσιο.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη εμφανίσθηκαν τα άλλα τρία στελέχη της Ν.Δ.

Ο νυν βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος όμως δεν είχε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής δικαίωμα ψήφου, υποστήριξε ότι η δίωξή του οφείλεται σε άνωθεν εντολές με σκοπό να του αποδώσουν πολιτικές ευθύνες. Ο Ευάγγελος Μπασιάκος χαρακτήρισε την παραπομπή του σε «απόπειρα του ΠΑΣΟΚ να χτυπηθούν πολιτικοί αντίπαλοι με κάθε αθέμιτο τρόπο», ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μίλησε για ενέργεια μικρότητας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από