«Από εδώ αγόρασα αυτοκίνητο το 1991 και βγήκε πολύ καλό, γι’αυτό και έρχοµαι κάποιες Κυριακές στο Σχιστό και κυνηγώ τις ευκαιρίες», λέει στα ΝΕΑ ο κ. Σπύρος Κυταριόλος. «Αυτή εδώ η BMW πουλιέται 2.000 ευρώ. Δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση αν και είναι µοντέλο του 1994 και τα χρήµατα δεν είναι πολλά για τέτοιο αυτοκίνητο – είναι και 1.800 κυβικά».
Δεκάδες αυτοκίνητα µε ανοιχτά καπό και το καρτελάκι µε την τιµή πάνω στο παρµπρίζ περιµένουν κάθε Κυριακή στο βιοµηχανικό πάρκο του Σχιστού αγοραστές. Δίπλα τους υπάρχουν παραταγµένες προς πώληση µοτοσυκλέτες και πιο κάτω χαλιά, κουρτίνες, ρούχα,λαχανικά, φρούτα, ακόµη και ζωντανά πουλερικά, κουνέλια και γουρούνια.

«Γίνεται πανζουρλισµός και πρέπει να γίνει είτε πεζογέφυρα είτε µία υπόγεια διάβαση για να µην έχουµε ατυχήµατα», λέει ένας αστυνοµικός που προσπαθεί να βάλει τάξη στοχάος που επικρατεί γύρω από το παζάρι στη Λεωφόρο Σχιστού. Ουρά χιλιοµέτρων

Η ουρά των αυτοκινήτων γιανα φτάσεις στο παζάρι ακολουθεί τα χιλιόµετρα µε τα στοιβαγµένα χαλιά και κιλίµια που πωλούν Τσιγγάνοι κατά µήκος και των δύο κατευθύνσεων, µεγαλώνοντας το αναπόφευκτο µποτιλιάρισµα. Πολλοί παρκάρουν δύο και τρία χιλιόµετρα µακριά από την είσοδο του παζαριού, που στην ουσία είναι ένα αδιέξοδο στη µέση του πουθενά. Ενας χωµατένιος δρόµος ανάµεσα σε δύο µεγάλους βράχους.

«Ερχοµαι πέντε χρόνια τώρα κι έχω πουλήσει τέσσερα αυτοκίνητα», λέει ο κ. Αντώνης Μπακιρλής. «Δεν φεύγουν εύκολα τα µεταχειρισµένα αυτοκίνητα και αρκετές φορές µάς ρίχνουν και την ώρα της µεταβίβασης. Δεν φέρνουν όλα τα χρήµατα και συνεχίζουν τα παζάρια. Τι να κάνω; Συνταξιούχος είµαι και συµπληρώνω µεροκάµατο».

«Συνταξιούχος ταξιτζής µε τέσσερα παιδιά, έρχοµαι κάθε Κυριακή στο Σχιστό για τα ποσοστά», λέει ο κ. Κώστας Γαβαλάς. «Εχωτρία παιδιά που σπουδάζουν και αναγκαστικά δουλεύω περιστασιακά όπου µπορώ, για να συµπληρώσω το εισόδηµά µου».

Χιλιόµετρα και ΚΤΕΟ

Δεκάδες επίδοξοι αγοραστές χαζεύουν τα περίπου 200 αυτοκίνητα που διατίθενται προςπώληση και ρωτούν τους ιδιοκτήτες τουςγια τα χιλιόµετρα, το ΚΤΕΟ και τα τρακαρίσµατα. Οι τιµές κυµαίνονται από 600 έως και 10.000 ευρώ, όµως τα περισσότερα αυτοκίνητα πωλούνται από 1.500

έως 2.500 ευρώ.

«Στο µαγαζί είναι πολύ άσχηµηη κατάσταση, δραµατική», τονίζει ο κ. Μιχάλης Πούγουνας. «Πριν από δύο χρόνια κάναµε 100 πωλήσεις αυτοκινήτων κάθε χρόνο. Από το 2009 ζήτηµα να πουλήσαµε 20 αυτοκίνητα. Γι’ αυτό έρχοµαι και πουλάω στο παζάρι του Σχιστού. Τουλάχιστον υπάρχει κόσµος και οι τιµές είναι πολύχαµηλές ώστε να µπορεί εύκολα να αγοράσει κάποιος».

Πελάτες – µετανάστες

Βέβαια, ο περισσότερος κόσµος που χαζεύει τα αυτοκίνητα στο Σχιστό ελάχιστα ελληνικά γνωρίζει. Η πλειονότητα των υποψήφιων πελατών είναι µετανάστες που ψάχνουν γιαφθηνό αυτοκίνητο. Υπάρχουν όµως και κάποιοι που έρχονται από απλή περιέργεια.

«Είχα 10 χρόνια να έρθω στο Σχιστό και ήρθαµε πιο πολύ για τη βόλτα και για να δούµε αν άλλαξε καθόλου ηκατάσταση», λέει ο κ. Γιώργος Παπακώστας. «Δεν έχουν αλλάξει καιπολλά απ’ ό,τι βλέπω. Ισως να είναι πιο συµφέρουσες οι τιµές των µεταχειρισµένων αυτοκινήτων από αυτές πριν από 10 χρόνια, αλλά και πάλι θεωρώ επικίνδυνη την αγορά αυτοκινήτου σε ένα τέτοιο παζάρι». Πολλά αυτοκίνητα έχουν ανοικτό στη διαπασών το ραδιόφωνο για να διαφηµίσουν τις δυνατότητές του, ενώ δίπλα σχηµατίζονται ουρές για σουβλάκια, λουκάνικα και πατάτες.Η τσίκνα απλώνεται σε όλο το παζάρι των αυτοκινήτων και φθάνει µέχρι τους µοτοσυκλετιστές. Εκεί σπάνια πουλούν οι έµποροι – οι περισσότεροιείναι ιδιώτες, ιδιοκτήτες των µηχανών.

Πιο δύσκολα οι µηχανές

«Σήµερα πουλήθηκαν από τοπρωί µόνο δύο µηχανάκια. Και τα δύο παπάκια», λέει ο κ. Σπύρος Μούτσης που πουλάει µία Γιαµάχα ΧΤ προς 2.000

ευρώ. «Το ένα πουλήθηκε 400 και το άλλο 800 ευρώ. Οι µεγάλες µηχανές, όµως,φεύγουν πιο δύσκολα. Εµείς εξάλλου δεν µπορούµε να δώσουµε τα µηχανάκια για τεστντράιβ όπως κάνουν στα αυτοκίνητα, γιατί θα τα κλέψουν».

«Οι κλοπές είναι κοινός τόπος στο Σχιστό», λέει ο αστυνοµικός που περιπολεί στο παζάρι. «Κάθε Κυριακή θα κλέψουν δύο µε τρεις τσάντες ή πορτοφόλια. Μικροκλοπές πάντως και χωρίς τραυµατισµούς».

ΤΙΜΕΣ – ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Οι τιµές για τα Ι.Χ. αρχίζουν από 600 και φθάνουν στα 10.000 ευρώ. Ο µέσος όρος όµως είναι 1.500 – 2.500 ευρώ