Αυτές οι ψήφοι έχουν πολλούς γονείς: διαµαρτυρία, ανασφάλεια, αποχή, µίσος. Η Χρυσή Αυγή διείσδυσε σε συγκεκριµένες περιοχές της Αθήνας και ανέδειξε – για πρώτη φορά στην ιστορία της – δηµοτικό σύµβουλο. Και τώρα τι; Εναν µήνα πριν από τις εκλογές, υποψήφιος της οργάνωσης είχε δώσει την απάντηση: «πογκρόµ».

Δεν είχαµε κλείσει τέταρτο στην πλατεία του Αγίου Παντελεήµονα, βράδυ καθηµερινής έναν µήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν δυο πολίτες ζήτησαν να µη φωτογραφίζουµε την εκκλησία. «Απαγορεύεται από την Αστυνοµία», είπαν. Γύρω µας σχηµατίστηκε ένας κύκλος προσώπων. Η κουβέντα ακούµπησε θέµατα µετανάστευσης και πατριωτισµού. Ανάµεσα στους κατοίκους και ο Ηλίας Παναγιώταρος. Ψηλός, µε ξυρισµένο κεφάλι και παθιασµένη φωνή. Μέλος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος στην Αθήνα µε τον συνδυασµό της.

Δεν έκρυψε τα λόγια του, αν και γνώριζε ότι ήµασταν δηµοσιογράφοι. «Αµα η Χρυσή Αυγή βγάλει δηµοτικό σύµβουλο στην Αθήνα, θα γίνει πογκρόµ», είπε και προειδοποίησε ότι σειρά παίρνει η πλατεία Βικτωρίας. Θα «καθαρίσει» και αυτή από τους µετανάστες, είπε, όπως συνέβη στον Αγιο Παντελεήµονα και την πλατεία Αττικής. «Θα την κάνουµε κολέγιο», τόνισε.

Ο κ. Παναγιώταρος είναι ένας από τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής µε συχνή παρουσία στην περιοχή του Αγίου Παντελεήµονα. Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο συνδυασµός «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» µε επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο συγκέντρωσε ποσοστό 8,35% στο 6ο δηµοτικό διαµέρισµα και εξέλεξε έναν δηµοτικό σύµβουλο. Οι 10.222 ψήφοι της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα δεν οφείλονται µόνο στο µεγάλο ποσοστό αποχής (57% φέτος από 42% το 2006), ούτε σε διαρροές του ΛΑΟΣ που δεν είχε υποψήφιο και στήριξε τον Νικήτα Κακλαµάνη της Ν.Δ. Δεν είναι µόνο ψήφοι πεποιθήσεως και ακροδεξιού φανατισµού, αλλά και πράξεις διαµαρτυρίας ή φόβου. Ενα αποτέλεσµα διόλου τυχαίο που προέκυψε ύστερα από µελετηµένες κινήσεις της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η διείσδυση. Ο Αγιος Παντελεήµονας µπαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής από το 2008. Ο κλεφτοπόλεµος ή οι συµπλοκές µελών της µε αναρχικούς στα Εξάρχεια περνούν σε δεύτερη µοίρα. Η πλατεία, η συνάθροιση µεταναστών υπό άθλιες συνθήκες και η ανασφάλεια των κατοίκων αναδεικνύουν την περιοχή σε εµβληµατικό τοπίο αστικής σύγκρουσης. Η Χρυσή Αυγή εντείνει σταδιακά την παρουσία της στη γειτονιά, µετά και τη συλλογή υπογραφών από κατοίκους.

Προσπαθούν να µην καπελώσουν τους ντόπιους και αναλαµβάνουν µε τον καιρό ρόλο σεκιούριτι. Αποκτούν και το δικό τους στέκι στην οδό Αλκιβιάδου – απέναντι από την πλατεία – όπου τον Αύγουστο του 2009 ο Χρήστος Ρήγας, υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα φέτος µε τη Χρυσή Αυγή, ανοίγει το µπαρ «Πύλες».

«Μας περιµένουν δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων στις λαϊκές γειτονιές», έγραφε ο κ. Μιχαλολιάκος στην ιστοσελίδα της οργάνωσης µετά τις ευρωεκλογές του 2009, παρ’ ότι το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην περιφέρεια Α’ Αθηνών ήταν 0,89%. Από τότε άλλαξαν πολλά. «Υπήρξε ένα τεράστιο κενό στο θέµα της µεταναστευτικής πολιτικής που άφησε περιθώριο σε ακραία στοιχεία να αναπτυχθούν.

Κάτοικοι στον Αγιο Παντελεήµονα λένε ότι η Χρυσή Αυγή έστω κάνει κάτι. Προσφέρει µια λύση», λέει ο Κάρολος Καβουλάκος, εκλεγµένος λέκτορας στο τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου.

Ο κ. Μιχαλολιάκος είχε παρουσιάσει τη δική του λύση προεκλογικά σε εµφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθµό Alter. Είχε προτείνει τότε ως µέθοδο καταστολής της εγκληµατικότητας στο ιστορικό κέντρο: «Θα φτιάξουµε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας από µέλη του κόµµατός µας. Θα ζητήσουµε άδειες οπλοφορίας. Γιατί να µην έχει και ο Δήµος Αθηναίων 200 ενόπλους να προστατεύουν τη ζωή των πολιτών του;».

Οι γειτονιές και το µίσος. Αρκετοί από τους πολίτες του Αγίου Παντελεήµονα νιώθουν ότι η πολιτεία τούς έχει εγκαταλείψει. Το 99ο δηµοτικό σχολείο ήταν το εκλογικό τµήµα όπου η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε το µεγαλύτερο ποσοστό της: 22,3%. Σήµερα, το 73% των µαθητών σε αυτό το σχολείο είναι αλλοδαποί, από την Αλβανία, τη Ρουµανία, την Πολωνία. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρξε χρηµατοδότηση και δεν λειτούργησε το τµήµα υποδοχής για παιδιά που δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά. Το 60% φτάνουν οι αλλοδαποί µαθητές και στο 50ό δηµοτικό, το εκλογικό τµήµα όπου η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 21,74%. Από το 2008 δεν υπάρχει σύλλογος γονέων και κηδεµόνων εκεί.

«Αδιαφορούν οι γονείς», λένε δάσκαλοι. Οι σχέσεις όµως γηγενών και µεταναστών περιγράφονται ως αρµονικές. Και συχνά αλβανοί γονείς παίρνουν το µεσηµέρι από το σχολείο τα παιδιά των ελλήνων γειτόνων τους, όταν δεν µπορούν αυτοί να τα παραλάβουν. gpapadopoulos@dolnet.gr

Σειρά για «περιφρούρηση από τους µετανάστες» παίρνουν οι πλατείες Αττικής και Βικτωρίας

Εχθροί των χρυσαυγιτών όσοι έχουν µελαψό δέρµα

Οσο παράδοξο κι αν φαίνεται, σήµερα η Χρυσή Αυγή και µια µερίδα αλβανών κατοίκων του Αγίου Παντελεήµονα συνυπάρχουν. Στα είκοσι µέτρα από το στέκι της οδού Αλκιβιάδου, αλβανοί µετανάστες πίνουν τα βράδια τις µπίρες τους χωρίς ενόχληση. Ενώ στις οµάδες των νέων που συµµετέχουν στον κύκλο βίας και συµπλοκών µε µετανάστες βρίσκονται, σύµφωνα µε κατοίκους, Ελληνες και Αλβανοί. Θύµα της επίθεσης που είχαν παρακολουθήσει «ΤΑ ΝΕΑ» την 1η Οκτωβρίου ήταν ένας αλλοδαπός µε µελαψό δέρµα. Εξι νέοι του όρµησαν απρόκλητα, σωριάζοντάς τον µε τις γροθιές τους. Το µίσος δεν στρέφεται ενάντια στην εθνικότητα, αλλά στο χρώµα. Σύµφωνα µε το ΕΚΑΒ, σε διάστηµα δύο µηνών (15 Αυγούστου – 8 Οκτωβρίου) είχαν καταγραφεί 23 ξυλοδαρµοί και 10 µαχαιρώµατα στην περιοχή. Από τα θύµατα 13 ήταν Ελληνες, άλλοι τόσοι αλλοδαποί και επτά αγνώστου ταυτότητας.

Οι σχέσεις της οργάνωσης όµως µε τους αλβανούς µετανάστες δεν ήταν πάντα έτσι. Το 2005, ένα χρόνο µετά το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Αλβανίας – Ελλάδας, ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε δικαιολογήσει τα επεισόδια µεταξύ οπαδών και είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ»: «Είµαστε εθνικιστές και το µίσος είναι υγιές συναίσθηµα του ανθρώπου όταν στρέφεται σε υπανθρώπους».