Βράδυ της Κυριακής του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών: σε τηλεοπτικό σταθµό πανθεσσαλικής εµβέλειας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία Απόστολος Παπατόλιας εκφράζει αισιοδοξία για τον δεύτερο γύρο παρά τηνήττα του την πρώτη Κυριακή.


Δικαιολογεί δε την αισιοδοξία του µε τον ισχυρισµό ότι ο ίδιος και οι υποψήφιοι των κοµµάτων της Αριστεράς έχουν κοινές θέσεις σε ορισµένα βασικά θέµατα που αφορούν τη Θεσσαλία. Γίνεται µάλιστα και περισσότερο συγκεκριµένος. Λέει ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση στην οποία συµµετείχαν όλοι οι υποψήφιοι πλην του Κ. Αγοραστού της Ν.Δ. οι απόψεις του συνέπεσαν σε τέσσερα ζητήµατα µε αυτές του Βαγγέλη Μπούτα.

Από το στούντιο της Καρδίτσας, ο Β. Μπούτας παρεµβαίνει αµέσως για ναεπιπλήξει τον Παπατόλια και να ισχυρισθεί ότι στο ντιµπέιτ που αναφέρεται ο υποψήφιος νοµάρχης ο ίδιος δεν πήρε µέρος και ότι όλα όσα αναφέρειείναι ψέµατα. Ζητά δε να µην εµφανίζεται ταυτοχρόνως µε τον Παπατόλια στην τηλεοπτική οθόνη.

Η σπουδή Μπούτα και ο απόλυτος τρόπος διάψευσης του ισχυρισµού Παπατόλια δηµιούργησε την εντύπωση ότι ο αγροτοσυνδικαλιστής και υποψήφιος περιφερειάρχης θα πολεµήσει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Οµως τις επόµενες ηµέρες ο Μπούτας ακολουθεί δηµοσίως την επίσηµη γραµµή του ΚΚΕ – χαρακτηρίζει τόσο τον κ. Παπατόλια όσο και τον κ. Αγοραστό υποψηφίους του Μνηµονίου. «Καλούµε τον λαό», επαναλαµβάνει σε όλους τους τόνους ο Β. Μπούτας, «και τη δεύτερη Κυριακή να τους αποδοκιµάσει. Να µην µπει ανάµεσά τους, να µη ρυθµίσει ποιο από τα δύο, ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., θα είναι νικητής. Θα είναι κυριολεκτικά ένα βήµα πίσω».

Ωστόσο, είναι κοινό µυστικό στην περιοχή ότι η ίδια γραµµή ακολουθείταισε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογέςµετά το 1986: δεν είναιλίγα τα στελέχητου ΚΚΕ που σε ιδιαίτερες συνοµιλίες αναφέρουν ότι οι ίδιοι είναι αποφασισµένοι να ψηφίσουν τους υποψηφίους της Ν.Δ – και όχι εκείνους του ΠΑΣΟΚ – µε καθαρά πολιτικό σκεπτικό. Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ιδίως στις δηµοτικές κάλπες.

Σηµειώνεται ότι οκ. Μπούτας είναιο πραγµατικός ρυθµιστής του δεύτερου γύρου, µε το 13,1% που έλαβε την πρώτη Κυριακή, ενώ η διαφορά µεταξύ του κ. Αγοραστού της Ν.Δ. και του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚείναι µικρότερη των τεσσάρων µονάδων.

Ο Παπατόλιας

Ο κ. Παπατόλιας,σε συναισθηµατική φόρτιση, την οποία παραδέχθηκε και ο ίδιος, και κρατώντας στα χέρια του το δηµοσίευµα των «ΝΕΩΝ» το χαρακτήρισε απαράδεκτο, αναφέροντας ότι «προσβάλλει το ΚΚΕ». Μάλιστα, σε µία απέλπιδα προσπάθεια προσέγγισης του υποψηφίου του ΚΚΕ, ανέφερε ότι ο Βαγγέλης Μπούτας έχει να µιλήσει µε τον Θαν. Νασίκααπό το ‘96 – ενώ«ΤΑ ΝΕΑ» δηµοσίευσαν την κοινήτους φωτογραφία από τις γαλαζοκόκκινες κινητοποιήσεις του 2002…

«Πόντιους Πιλάτους» βλέπει η Δηµοκρατική Αριστερά


ΠΑΡΕΜβΑΣΗ ΓΙΑ τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έκανε χθες η ∆ηµοκρατική Αριστερά: «Η µάχη σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για να αλλάξουν σελίδα οι δήµοι από την πολύχρονη διακυβέρνηση της συντηρητικής παράταξης εξελίσσεται. Είναι η ώρα που οι αριστεροί πολίτες µε αίσθηµα ευθύνης θα συντελέσουν µε αυτοδιοικητικά κριτήρια στην ανατροπή των σηµερινών παραλυτικών καταστάσεων στις δηµοτικές αρχές. Οι ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ µε διαφορετικό, βέβαια, τρόπο εµφανίζονται ως Πόντιοι Πιλάτοι στις κρίσιµες αυτές αναµετρήσεις. Πρόκειται για επιλογές που αποπροσανατολίζουν από το αίτηµα για µία προοδευτική στροφή και πορεία στους δύο µεγαλύτερους δήµους της χώρας».

Περισσός: «Κρυστάλλινη η θέση µας για άκυρο – λευκό»


ΜΕ ΕΝΟχλΗΣΗ αντέδρασε το ΚΚΕ στο χθεσινό πρωτοσέλιδο δηµοσίευµα των «ΝΕΩΝ» σε σχέση µε τις υπόγειες διεργασίες που γίνονται ανάµεσα στον Περισσό και τη Ρηγίλλης για τον δεύτερο γύρο των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Με ανακοίνωσή του, ο Περισσός κάνει λόγο για προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ επισηµαίνοντας µεταξύ άλλων:

«Προβοκάτορες αντάξιοι του Γκέµπελς αποδείχτηκαν για άλλη µια φορά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το συγκρότηµα Λαµπράκη, όπως επιβεβαιώνεται και από το σηµερινό πρώτο θέµα της εφηµερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”. Το συγκρότηµα, που τον βρώµικο ρόλο του διαπιστώνει κανείς όποια πέτρα της ελληνικής Ιστορίας και αν σηκώσει, εµφανίζει όπως του αρέσει την κρυστάλλινη θέση και στάση του ΚΚΕ για τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών που είναι ίδια µε τον πρώτο:

το µαύρο στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.∆., καθώς και στους υποψηφίους τους, να εκφραστεί µε άκυρο ή µε λευκό ψηφοδέλτιο. ΠΑΣΟΚ και Ν.∆. δεν έχουν διαφορές, έχουν τις ίδιες ευθύνες, δεν αλλάζουν». Προσθέτει δε, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ: «Τα ίδια κάνουν το ΠΑΣΟΚ και οι επικοινωνιολόγοι του, κάθε φορά που θέλουν να συγκαλύψουν τα αντιλαϊκά τους έργα και να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού ή να κτυπήσουν το λαϊκό κίνηµα: Επιτίθενται κατά του ΚΚΕ, όχι µε όρους καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά µε τη συκοφαντία, την προβοκάτσια, τη διαστρέβλωση των θέσεών του. Αλλοτε είναι η “συνεργασία του ΚΚΕ µε τη Ν.∆., άλλοτε ο “Γερµανός”, άλλοτε “τα οικονοµικά του ΚΚΕ”, άλλοτε όλα µαζί. Ο,τι και να κάνουν “ΤΑ ΝΕΑ” και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν µπορούν να κρύψουν ότι µε τη Ν.∆. βρίσκονται στο ίδιο αντιλαϊκό χαράκωµα, σε εκείνο της πλουτοκρατίας. Αυτή η τάξη, οι υπηρέτες της και τα παπαγαλάκια της λυσσοµανούν επειδή δεν µπορούν να βάλουν στο χέρι τους το ΚΚΕ. Από εδώ και το συγκεκριµένο τους… ηθικό ανάστηµα».

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ µε ανακοίνωσή του επισηµαίνει: «Κάποιοι κρίνουν και ανησυχούν σφόδρα, ότι ο πρώτος, ο προεκλογικός, εκβιασµός στους πολίτες δεν έπιασε. Τα αποκαρδιωτικά αποτελέσµατα για το ΠΑΣΟΚ τούς οδηγούν τώρα και στον δεύτερο. Είναι δε ακόµα χειρότερος, διότι επιχειρείται µε κατασκευασµένα δηµοσιεύµατα κατάλληλα για προβοκάτσια. ∆εν γνωρίζουµε πόσο τα δηµοσιεύµατα αυτά είναι ευθέως κατευθυνόµενα από τη γραµµή του ίδιου του Μαξίµου, οπότε θα έχουµε και συνέχεια. Αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση επαναλαµβάνουµε: Η κριτική που ασκήσαµε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο για την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όπως και των προηγούµενων της Ν.∆. στην πολιτική των αυτοδιοικητικών υποψηφίων του δικοµµατισµού ισχύει στο ακέραιο και είναι οδηγός για όσους πολίτες ψήφισαν τους συνδυασµούς που στήριξε και η ριζοσπαστική κινηµατική και Ανανεωτική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, και για τώρα».