Στα µέσα Δεκεµβρίου θα λειτουργήσει ο σταθµός του Μετρό στην Αγία Παρασκευή. Ωστόσο, από έξι µήνες έως έναν χρόνο θα καθυστερήσει η παράδοση των σταθµών στα δυτικά και τα νότια προάστια και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εάν µπορεί να συµµετέχει σε διαγωνισµούς η Siemens.
Το ζήτηµα παραµένει σε εκκρεµότητα στην Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας στη Βουλή. «Σε ό,τι αφορά τις επεκτάσεις που αντιµετωπίζουν πρόβληµα σηµατοδότησης, σύντοµα θα σας µιλήσουµε µε λεπτοµέρειες», είπε χθες ο υπουργός Υποδοµών Δηµήτρης Ρεππας, οποίος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις «λόγω της πολιτικής συγκυρίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι σταθµοί στο Περιστέρι, το Χαϊδάρι και την Ανθούπολη έπρεπε να είχαν παραδοθεί από το 2008, ενώ οι σταθµοί στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, το Ελληνικό και τον Αλιµο θα έπρεπε να παραδοθούν την άνοιξη του 2010. Γι’ αυτούς τους σταθµούς η Siemens επρόκειτο – µε βάση τον αρχικό σχεδιασµό – να αναλάβει µε απευθείας ανάθεση τα έργα της σηµατοδότησης.

Στο µεταξύ, έχει παγώσει και η επέκταση του Μετρό προς τον Πειραιά, καθώς υπάρχει προσφυγή διαγωνιζόµενης εταιρείας στην Ε.Ε. Στον διαγωνισµό συµµετέχει και η Siemens για τον µηχανολογικό εξοπλισµό. «Είµαστε σε διάλογο µε την Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Ρέππας. «Η Ε.Ε. θα πει τον τελευταίο λόγο για το τι είναι ορθό να γίνει από νοµικής άποψης. Επειδή όµως έχει γίνει η ανάλογη προετοιµασία, πολύ σύντοµα θα είµαστε έτοιµοι να προχωρήσουµε».

Δηµοπράτηση

Στα µέσα Δεκεµβρίου θα λειτουργήσει – µε δύο χρόνια καθυστέρηση – ο σταθµός του Μετρό στην Αγία Παρασκευή. Παράλληλα, ο υπουργός Υποδοµών, αµέσως µετά τη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στα γραφεία της Αττικό Μετρό, ανακοίνωσε ότι το 2012 θα γίνει η δηµοπράτηση για την κατασκευή της γραµµής από το Αλσος Βεΐκου έως τον Ευαγγελισµό, συνολικού κόστους 1 δισ. ευρώ. Η γραµµή θα έχει 7 ενδιάµεσους σταθµούς (Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Οµόνοια, Κολωνάκι).

ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Από έξι µήνες έως έναν χρόνο θα καθυστερήσει η παράδοση των σταθµών στα δυτικά και τα νότια προάστια