«Βa», όπως Μπάφετ (Γουόρεν Μπάφετ). «Βi», όπως Μπιλ (Μπιλ Γκέιτς). Ολο µαζί «Βa Βi», όπως λένε στα κινέζικα τη γνωστή ξανθοµαλλούσα Μπάρµπι και όπως ονόµασαν τα µέσα ενηµέρωσης της Κίνας τον δείπνο που παρέθεσαν χθες στο Πεκίνο οι δύο δισεκατοµµυριούχοι για την προώθηση των σκοπών της φιλανθρωπίας.

«Η συνάντηση στέφθηκε µε απόλυτη επιτυχία», δήλωσε ο Μπάφετ µετά το τέλος του δείπνου που διήρκεσε 90 λεπτά. Ενώ ο Γκέιτς πρόσθεσε πως «οι συµµετέχοντες έχουν µερικές πολύ καλές ιδέες για το πώς οι περιουσίες τους µπορούν να επενδυθούν εποικοδοµητικά και στην Κίνα και σε όλο τον κόσµο εν γένει».

Τον περασµένο Ιούνιο, οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσµου εγκαινίασαν στην Αµερική την εκστρατεία Giving Ρledge (Δεσµεύοµαι) και κατάφεραν να πείσουν 40 αµερικανούς µεγιστάνες να δωρίσουν τη µισή περιουσία τους. Μολονότι Μπάφετ και Γκέιτς είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν είχαν σκοπό να πιέσουν τους συνδαιτυµόνες τους, τα κινεζικά µέσα ενηµέρωσης µετέδιδαν από τα µέσα Αυγούστου πως πολλοί πλούσιοι προσκεκληµένοι σκόπευαν να αρνηθούν την πρόσκληση.

Μέχρι στιγµής, ένας µεγαλοεπιχειρηµατίας, ο Τσεν Γκουανγκµπιάο, έχει ανακοινώσει τα µεγαλόπνοα σχέδιά του. Ο Τσεν, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει προσφέρει περίπου 100 εκατ. ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δεσµεύτηκε να δωρίσει ολόκληρη την περιουσία του µετά θάνατον – σύµφωνα µε τη λίστα των πλουσίων της Κίνας Ηurun, εκτιµάται στα 325 εκατ. ευρώ. Η γενναία δωρεά του 42χρονου αυτοδηµιούργητου επιχειρηµατία όµως επικρίθηκε έντονα, δεδοµένου ότι την ίδια στιγµή αρνείται να ενισχύσει οικονοµικά τα αδέλφια του που έχουν ανάγκη. Ο ίδιος υποστηρίζει πως το έκανε στο παρελθόν, αλλά εκείνα υπήρξαν σπάταλα.

Η λίστα των 50 προσκεκληµένων δεν δόθηκε επισήµως στη δηµοσιότητα, έπειτα από αίτηµα των δύο αµερικανών κροίσων. Σύµφωνα όµως µε την κινεζική εφηµερίδα «Γκλόµπαλ Τάιµς», ανάµεσα στους πλούσιους επιχειρηµατίες περιλαµβάνονταν ο Παν Σιγί και ο Ζανγκ Σιν – ο διευθυντής και ο διευθύνων σύµβουλος της κινεζικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων SΟΗΟ. Επίσης, ο γνωστός σταρ του κινηµατογράφου Τζετ Λι, που έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση, συναντήθηκε µε τον Γκέιτς και τον Μπάφετ πριν από τον δείπνο για να µιλήσουν για αγαθοεργίες. Ωστόσο, η πλειονότητα της νέας τάξης πλουσίων στην οποία κάθε χρόνο εντάσσονται ολοένα και περισσότεροι κινέζοι επιχειρηµατίες σύµφωνα µε τη λίστα του περιοδικού «Forbes» ήταν πιο συγκρατηµένη. Οι υποψίες των κινεζικών µέσων ενηµέρωσης γι’ αυτή τη στάση στρέφονται κυρίως στη συνήθη τακτική των εύπορων κινέζων να µη συζητούν δηµοσίως για τα περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να µην αποτελούν πρόκληση για τους εκατοµµύρια που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από