Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων για τα Εργασιακά ανοίγει η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να προωθήσει ρύθμιση ώστε να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών σε γεωγραφική περιοχή ή σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

O πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλοςσε χθεσινές δηλώσεις του- τόνισε ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία λέγεται ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών. «Την εφαρμογή αυτής της διάταξης την κρίνουμε ως επιεικώς απαράδεκτη» πρόσθεσε. Κι αυτό γιατί προσκρούει στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Επίσης προσκρούει σε ρυθμίσεις υπερνομοθετικής ισχύος, δηλαδή διεθνείς συμβάσεις εργασίας που έχει κυρώσει η χώρα μας, ακόμα όμως και στη λογική του υγιούς ανταγωνισμού. «Σε μια δομή απασχόλησης όπως αυτή που έχει η Ελλάδα αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί με βάση το κόστος εργασίας για να παίξουν ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό οι εργοδότες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Σε χθεσινές της δηλώσεις (στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο 9) η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη παρατήρησε: «Στο Μνημόνιο και στον νόμο που πέρασε στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαμόρφωση των συλλογικών ρυθμίσεων, όταν μία γεωγραφική περιοχή ή μία επιχείρηση βρίσκεται σε διαρθρωτική κρίση και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Αρα, δίνεται η δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Οπως για να είμαστε πολύ ξεκάθαροι, εάν μία επιχείρηση είναι έτοιμη να κλείσει και αυτήν τη στιγμή χρειάζεται να κάνει μια διευθέτηση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει, είναι κάτι το οποίο και προσωπικά και ως κυβέρνηση το βλέπουμε θετικά. Γίνεται μία προσεκτική ρύθμιση, σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε πραγματικά και να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Με 4 παρεμβάσεις
Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις, καθώς και στη διαιτησία, είναι ο δεύτερος γύρος ανατροπών στα Εργασιακά. Προηγήθηκαν οι παρακάτω 4 νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ εντολήν της τρόικας και του Μνημονίου:

1 Το πάγωμα των μισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο, με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας μαζί με την κατάργηση των αποφάσεων της διαιτησίας (ΟΜΜΕΔ) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

2 Τις μειωμένες κατά 50% αποζημιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί έως και έξι μήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόμο Λoβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες και αυτό για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη. Π.χ. με έγγραφη επιστολή έξι μήνες πριν από την απόλυση (και όχι 24 μήνες όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα) ο εργοδότης στερεί από τον εργαζόμενο 12 ολόκληρους μεικτούς μισθούς, δηλαδή 42.000 ευρώ. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα καταβολής των αποζημιώσεων απόλυσης σε διμηνιαίες δόσεις. Με την κοινοποίηση της απόλυσης, ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει μόνο δύο μισθούς αποζημίωσης ενώ μέχρι τώρα όφειλε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό. Για την υπόλοιπη αποζημίωση, ο εργαζόμενος υποχρεούται διά νόμου σε ευκολίες πληρωμής, καθώς θα εισπράττει τα οφειλόμενα σε διμηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί τους δύο μισθούς. 3 Τα νέα όρια στις ομαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόμενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους ανεβαίνει στο 5%, αρκεί αυτό το ποσοστό να μην αντιστοιχεί σε περισσότερους από τριάντα εργαζομένους ανά μήνα.

4 Οι εργοδότες προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας κάτω των 25 ετών και τους αμείβουν με το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σήμερα είναι 740 ευρώ).

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

που θα φέρει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας στις κλαδικές συμβάσεις είναι ο δεύτερος γύρος ανατροπών στα Εργασιακά

Ανασφάλιστοι 3 στους 10 εργαζομένους

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 60% φθάνει σε ορισμένους κλάδους η αδήλωτη εργασία, ενώ 3 στους 10 εργαζομένους (Ελληνες και αλλοδαποί) είναι ανασφάλιστοι.

Η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη κατά τη χθεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

έθεσε ως μείζον θέμα την πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Η υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου, οι οποίες αφορούν στη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, τη στήριξη των θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικών δαπανών. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο να δημιουργηθεί ένα «δίχτυ» κοινωνικής ασφάλισης σε περιόδους οικονομικής κρίσης, με την ύφεση να προβλέπεται να κυμανθεί από 3,8% έως 4,1% και τα 3/10 (28%) των Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν χθες από το ΣΕΠΕ, το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας (σύμφωνα με μελέτη του 2007 που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ) εντοπίζεται: Στον τομέα της εστίασης ανέρχεται σε 38% (εκτίμηση που συμφωνεί με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον κλάδο)

Στα καφέ μπαρ 50% (αντίστοιχο ποσοστό εκτιμούν και οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας)

Στη νυχτερινή διασκέδαση 55% Στη φιλοξενία 25% Στις ταχυμεταφορές 30% Στις διανομές κατ΄ οίκον 60% Στις υπηρεσίες ασφαλείας πάνω από 25% Στην καθαριότητα 43% Στις κατασκευές 38% Στον τομέα της μεταποίησης 26% για τη βιοτεχνία και 14% για τη βιομηχανία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από