ΣΧΕΔΙΟ δράσης κατά της ακρίβειας που δηµιουργούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες σε υψηλότερες τιµές σε σχέση µε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ετοιµάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συµµετείχε σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στο υπουργείο παρουσία του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια, του γενικού γραµµατέα Εµπορίου Σ. Κοµνηνού, του ειδικού γραµµατέα της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς Γ. Στεργίου και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισµού Δ. Κυριτσάκη κατά την οποία δόθηκαν οι κατευθύνσεις προς τις αρµόδιες υπηρεσίες και οι εντολές για έρευνες και συλλογή στοιχείων κυρίως από πολυεθνικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά την τιµολογιακή πολιτική που ακολουθούν στη χώρα µας αλλά και τον τρόπο µε τον οποίο διαµορφώνουν τις τιµές τους. Αρχικά οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε περίπου 70 είδη σούπερ µάρκετ (τρόφιµα, καλλυντικά, απορρυπαντικά και άλλα είδη νοικοκυριού) αλλά και στον τοµέα των υπηρεσιών, µε έµφαση σε κλάδους όπου τα µερίδια των δύο πρώτων εταιρειών ξεπερνούν το 80%.

Πιο εντατικά

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς να εντατικοποιηθούν οι κοστολογικοί έλεγχοι, ενώ σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισµού – η οποία είναι ανεξάρτητη αρχή – το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε στις έρευνες που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισµού ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε έρευνες όπου έχουν εντοπιστεί αντιµονοπωλιακές πρακτικές εταιρειών µε σηµαντικές επιπτώσεις στα εισοδήµατα των νοικοκυριών.

Σύµφωνα µε πήγες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θέλει να έχει µια πλήρη εικόνα της κατάστασης που υπάρχει στην αγορά µε στοιχεία τεκµηριωµένα τα οποία να µην µπορούν να αµφισβητηθούν από τους επικεφαλείς των µεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που αναµένεται να καλέσει σε διάλογο το επόµενο διάστηµα για να τους ζητήσει να ρίξουν τις τιµές.