Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας διοργανώνεται αύριο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) στις Βρυξέλλες.

Υπολογίζεται ότι περίπου100.000 διαδηλωτές- από περίπου 50 εργατικά συνδικάτα από όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα- θα κατακλύσουν τους δρόμους των Βρυξελλών, την ίδια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική εξυγίανση.

Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στηνΠορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία ενώ στην Ισπανία θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία.

«Πρόκειται για τη χειρότερη οικονομική κρίση, που έχει γνωρίσει η Δυτική Ευρώπη μεταπολεμικά. Η εκστρατεία μας είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητας και υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Το να προβαίνουμε σε σοβαρές περικοπές σε περιόδους ύφεσης, να προχωράμε σε μειώσεις προσωπικού, όταν η ανεργία είναι τόσο υψηλή, να μειώνουμε τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν είναι η καλύτερη λύση» επισήμανε οΓενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ETUC), Τζον Μονκς.

Μετά τη διαδήλωση,αντιπροσωπεία της ΕΤUC θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της

Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού

Συμβουλίου, Ιβ Λετέρμ.