Αντίγραφα των «Μαγεµένων» – των Ελγινείων της Βόρειας Ελλάδας, όπως παλαιότερα χαρακτηρίστηκαν – θα εκτεθούν στη Θεσσαλονίκη το 2012, µε αφορµή τον εορτασµό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Τα αντίγραφα θα κατασκευαστούν στα εργαστήρια του Λούβρου (εργαστήρια εκµαγείων εθνικών µουσείων της Γαλλίας – το αντίστοιχο ΤΑΠ της χώρας) ως «αντίδωρο» για τη µεγάλη έκθεση που θα πραγµατοποιηθεί στο γαλλικό µουσείο µε θέµα τη ζωή και την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα εκθέµατα της µεγάλης έκθεσης, που θα αρχίσει τον Οκτώβριο και διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2012, εξασφαλίστηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και άλλα µουσεία της χώρας, ενώ σε αυτά περιλαµβάνονται και τα πρωτότυπα των οχτώ «Μαγεµένων» (Ιncantadas).

Οι «Μαγεµένες» – αγάλµατα από τη ρωµαϊκή εποχή της Θεσσαλονίκης – κοσµούσαν τη νότια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς της πόλης (βόρεια της Εγνατίας Οδού) και κατά την περίοδο της οθωµανικής κατοχής βρίσκονταν στην αυλή του αρχοντικού του εβραίου υφασµατέµπορου Αλιάτσι Αρδίτη. Το 1864 τα αγόρασε από την οθωµανική κυβέρνηση ο γάλλος παλαιογράφος Εµµανουήλ Μίλερ, ο οποίος και τα µετέφερε στη Γαλλία. Μετά τον θάνατό του τα παραχώρησε στο Λούβρο, ωστόσο ουδέποτε εκτέθηκαν µέχρι σήµερα, αλλά φυλάσσονταν στα υπόγεια του µουσείου.

Πριν από έναν χρόνο, τα αγάλµατα ζητήθηκαν από τον Δήµο Θεσσαλονίκης, το αίτηµα όµως απορρίφθηκε και αντ’ αυτού το µουσείο του Λούβρου δέχτηκε να κατασκευάσει αντίγραφα και να τα παραχωρήσει (µαζί µε τις µήτρες τους τις οποίες θα µπορεί να χρησιµοποιεί η Θεσσαλονίκη) έναντι τιµήµατος περίπου 150.000 ευρώ.