Εξι αστέρων… σχέδια έχουν για το Ελληνικό οι επενδυτές από το Κατάρ που εκτός από τον τομέα του τουρισμού ενδιαφέρονται για εξαγορές μεγάλων έτοιμων έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).


Δεδομένων ωστόσο των σκοπέλων που θα πρέπει να ξεπεράσει η φημολογούμενη επένδυση στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, όπως η πολυδιάσπαση των χρήσεων γης, οι πολλές προϋπάρχουσες συμφωνίες και οι αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση τηρεί χαμηλούς τόνους. Πόσω μάλλον αφού το Μνημόνιο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη είναι μη δεσμευτικό και κάνει λόγο για την προοπτική σημαντικών επενδύσεων (χωρίς να αναφέρεται φυσικά σε συγκεκριμένα έργα). Τα πρώτα πάντως σχέδια που σύμφωνα με τις πληροφορίες παρουσίασαν το καλοκαίρι οι Καταριανοί στην ελληνική κυβέρνηση έ καναν λόγο μεταξύ των άλλων για ξενοδοχείο 6 αστέρων, αξιοποίηση της εγκαταλελειμμένης μαρίνας του Αγίου Κοσμά και υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου.

Πράσινα μεγαβάτ. Διεργασίες μεταξύ της καταριανής και της ελληνικής πλευράς σε επίπεδο επενδυτών γίνονται και στον χώρο των ΑΠΕ. Λέγεται ότι η αραβική πλευρά έχει αναθέσει σε ξένη τράπεζα να «ψαρέψει» πράσινα μεγαβάτ στην Ελλάδα, δηλαδή εταιρείες πρόθυμες να πουλήσουν έργα ΑΠΕ. Η εντολή αφορά σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε κτισμένα ή σε «ώριμα» έργα (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) και το πιθανότερο είναι πως παρόμοια ανάθεση θα έχει δοθεί και σε άλλες τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με καλό μάτι, αλλά σε δεύτερη φάση, θα έβλεπαν οι Αραβες και την εξαγορά έργων ΑΠΕ υπό κατασκευή, ενώ σε μία τρίτη φάση και projects υπό αδειοδότηση.

Αν και ο ήλιος στην έρημο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες, το εμιράτο έδειχνε μέχρι πρότινος να μη δίνει βάρος στην αξιοποίησή του, έχοντας επικεντρωθεί αποκλειστικά στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που διαθέτει στο υπέδαφός του. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο τα επενδυτικά κεφάλαια της χώρας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με πολλούς επενδυτές σε διάφορες χώρες για την απόκτηση μεγάλων πράσινων έργων, έχοντας «ζηλέψει» τις επιδόσεις του Αμπου Ντάμπι στον τομέα αυτόν. «Η διάθεση από τις αραβικές χώρες να αναβαθμίσουν τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι δεδομένη, όπως φαίνεται με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε στο πλαίσιο του ελληνο-αραβικού φόρουμ, που διοργάνωσε την Παρασκευή ο ΣΕΒ, ο αντιπρόεδρός του Θ. Λαβίδας. Για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 650 συναντήσεις μεταξύ αράβων και ελλήνων επιχειρηματιών.