Μπαϊράκι σήκωσαν χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εξέφρασαν σοβαρές διαφωνίες για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που προωθεί η κυβέρνηση χωρίς, ωστόσο, να θέσουν ζήτημα καταψήφισης του νομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη από τη Βουλή.


«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης λέει ότι όσοι έκλεψαν το κράτος, την κοινωνία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, παίρνουν σήμερα βραβείο», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, ενώ σε ανάλογους τόνους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης παρατήρησε: «Μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια φέρνοντας μελλοντικά και την περαίωση αυθαίρετων κτισμάτων και καταπατημένων εκτάσεων για να μαζέψετε χρήματα…». Αποδέκτης των έντονων ενστάσεων των κυβερνητικών βουλευτών ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, ο οποίος ενημερώνοντας σχετικά τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αντέτεινε ότι «δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, αλλά να προσφέρουμε ασφάλεια στον κόσμο να μπει σε μια περαίωση χωρίς να δημιουργήσουμε αίσθημα αδικίας στην κοινωνία». Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι- όπως είπε- υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, 150.000

δίκες και περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ που εκκρεμοδικούν στα δικαστήρια και 1,3 εκατομμύρια πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και πρόσθεσε: «Θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για την περαίωση είναι η εκούσια κατάργηση των φορολογικών βαρών του παρελθόντος. Τελευταία ευκαιρία για μια νέα αρχή…».

Κατά την άποψή του, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν τις υποθέσεις τους οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν και μολονότι αναγνώρισε πως «η περαίωση δεν είναι ό,τι καλύτερο» υποστήριξε πως «ο συνεπής δεν εκβιάζεται και ο συνετός φορολογούμενος προστατεύεται».

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δυστυχώς δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στην επίτευξη των στόχων για έσοδα», σχολίασε ο Γιώργος Φλωρίδης αποδίδοντας το μεγάλο- όπως σημείωσε- μέρος της απόκλισης έναν χρόνο μετά τις εκλογές «στις διαλυμένες επί Ν.Δ. υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες σήμερα έχουν αποσυντεθεί». Και εξαπολύοντας έμμεσες βολές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσε με νόημα: «Για το ότι δεν συγκροτήθηκαν τα τελωνεία και οι ΔΟΥ δεν φταίει η τρόικα, η Βουλή, ο λαός…».

«Δεν το δέχομαι αυτό κύριε Φλωρίδη. Δεν είναι έτσι τα πράγματα» απάντησε ο κ. Γ. Παπακωσταντίνου και συνέχισε: «Μιλήσατε για διάλυση του εισπρακτικού μηχανισμού, πότε όμως το ΣΔΟΕ είχε την παρουσία που έχει σήμερα; Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη λειτουργία των ΔΟΥ, αλλά το σύστημα πάσχει σε δομή και οργάνωση και θα το αντιμετωπίσουμε με νομοσχέδιο τον Οκτώβριο για την αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».