ΤΟ ΘΕΜΑ της «απελευθέρωσης κλειστού επαγγέλματος» έθεσε και στο τραπέζι των φαρμακοποιών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Εν τούτοις ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν σημαίνει ελεύθερη αδειοδότηση για ίδρυση νέων φαρμακείων.

Αλλωστε τα ήδη υπάρχοντα 12.000

φαρμακεία θεωρούνται αρκετά μεγάλος αριθμός και η περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους από μεν τους φαρμακοποιούς χαρακτηρίστηκε καταστροφική, από δε την πλευρά του υπουργείου ασύμφορη για τη χώρα (ακόμη και χωρίς ΔΝΤ) αφού συνεπάγεται, όπως ειπώθηκε, και μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων. Κατανάλωση που, όπως τονίστηκε πρέπει να μειωθεί στα επίπεδα του 2004. Για τον αριθμό των φαρμακείων ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας έχει το παγκόσμιο ρεκόρ σε αναλογία με τον πληθυσμό της και συμπλήρωσε ότι κάθε νέο φαρμακείο, όπως και κάθε νέο διαγνωστικό κέντρο ή ιδιωτική κλινική, «δεν μοιράζει την πίτα, την αυξάνει»- δηλαδή αυξάνει τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σηματοδοτώντας την κατεύθυνση προς την οποία κινείται, ο κ. Λοβέρδος έθεσε θέμα αναθεώρησης του καθεστώτος του σταθερού ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς, πρόταση που δεν φάνηκε, κατ΄ αρχάς, να βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς. «Το επάγγελμά σας χαρακτηρίζεται ως κλειστό εξαιτίας του σταθερού ποσοστού κέρδους» είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να είναι σταθερά στο 35%». Το στοιχείο αυτό αμφισβήτησε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δημ. Βαγιωνάς, ο οποίος υποστήριξε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν ξεπερνά το 23,8%, και με το νοσοκομειακό φάρμακο έχει πέσει στο 15,6% καθαρό, αλλά δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης.