Η Κομισιόν δε σχεδιάζει την παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τόνισε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για παράταση του προγράμματος.

Μία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η γερμανική.

Το θέμα συζητήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου όμως διατυπώθηκαν διαφωνίες από διάφορες πλευρές.

Επίσης, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, χθες το βράδυ.

Μιλώντας σε εκδήλωση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα τρία έτη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποτυχία επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα αύξανε τον ηθικό κίνδυνο που ανακύπτει, όταν διασώζονται οι μη πειθαρχημένοι οφειλέτες.

Όπως υποστήριξε, αυτό με την σειρά του θα τροφοδοτούσε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα έθετε εκ νέου σε κίνδυνο την οικονομία της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει πως θα παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εφόσον οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν τη χώρα με λογικά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμοστεί το Μνημόνιο με συνέπεια.

Το συζητούμενο σενάριο παράτασης θα έχει βασικά τη μορφή της καθυστέρησης εξόφλησης του δανείου της τρόικας κατά 1-2 χρόνια, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα βάσει του Μνημονίου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συναινεί στην παράταση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας, καθώς θεωρεί πως αυτό θα αποτελούσε κακό παράδειγμα και θα ενέτεινε τις πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Όλι Ρεν: Μόνιμος μηχανισμός μετά το 2013

«Η ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου», δήλωσεσήμερα ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Ζητημάτων της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο κ. Ρεν είπε ότι η Κομισιόν θα καταρτίσει μια ανάλυση με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης και μόνο τότε θα εισηγηθεί έναν πιο «μόνιμο μηχανισμό» αντιμετώπισης των κρίσεων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

Τέλος, ο κ. Ρεν απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης.