Τ όνε γουστάρω τον Καπελέρη.

Οχι µόνο γι’ αυτά που λέει και κάνει, αλλά και λόγω φάτσας, όπως θά ‘γραφε ο σπουδαίος Γιώργος Διαλεγµένος. Γηπεδόφατσα. Ταβερνόφατσα. Βλέπεις τη φωτογραφία του και καταλαβαίνεις ότι ο άνθρωπος αυτός δεν λέει ψέµατα και δεν κωλώνει. Είναι σαν τους προπολεµικούς µαστόρους που ξέρουν να βάφουν, να χτίζουν, να καλουπώνουν, να ρίχνουν µάρµαρα χωρίς να σου αφήνουν «τρύπες» για µερεµέτια ύστερα από λίγο καιρό.

Εντεκα µήνες έχει στο ΣΔΟΕ. Και κατάφερε να αλλάξει µπόλικα πράγµατα: από ελέγχους που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία, εντοπίσθηκαν 1.113 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει τις πισίνες των σπιτιών τους! Ανοιξε λογαριασµούς γιατρών που παρουσίαζαν έσοδα 15.000 ευρώ και είχαν καταθέσεις εκατοµµυρίων! Εντόπισε µε τα όργανά του 2.320 βίλες που νοικιάζονταν και το κράτος δεν εισέπραττε δεκάρα τσακιστή! Κι αυτά είναι µόνο µερικές λεπτοµέρειες, τρανταχτές και ίσως µπουγιαδόρικες. Αλλά στο ΣΔΟΕ επί των ηµερών του φαίνεται πως γκρεµίζονται παλιές και χτίζονται καινούργιες νοοτροπίες.

Πριν από τρία χρόνια σε κάποιο νησί πήγαν τρεις εφοριακοί, δύο άνδρες και µία γυναίκα. Επεσε αµέσως σύρµα. Γι’ αυτό έµειναν δωρεάν στο καλύτερο ξενοδοχείο, έτρωγαν τσάµπα, γλεντούσαν. Από την πρώτη µέρα δικτυώθηκαν: έπιασαν κάποιον επιχειρηµατία και του ζήτησαν να τους πει ποιοι ανταγωνιστές του είχαν παραδάκι για να τους στριµώξουν. «Πρέπει να βγάλουµε κι εµείς µεροκάµατο», του ψιθύρισαν.

«Οσο για σένα, θα έχεις ασυλία»… Δεν ήταν ούτε είναι όλοι οι εφοριακοί τέτοιοι. Πολλοί, όµως, και ήταν και είναι! Ο Καπελέρης γνωρίζει και τους µεν και τους δε! «Σαράντα χρόνια φούρναρης» – από το 1987 στο υπουργείο Οικονοµικών – έχει συνεργαστεί µε τους πάντες. Και ξέρει µε ποιο τρόπο θα αναµορφώσει την Υπηρεσία. Σε συνέντευξή του στον Βασίλη Ζήρα ( «Η Καθηµερινή» 19/9) δήλωσε ότι σύντοµα θα µετακινηθούν 300 άτοµα στο ΣΔΟΕ. Και τόνισε:

«Μπορεί κάποιοι να δυσαρεστηθούν. Εγώ είµαι της άποψης ότι δεν είναι σωστό να παραµένουν σε τέτοιους ελεγκτικούς µηχανισµούς υπάλληλοι για 10 και 15 χρόνια.

Δηµιουργούνται εξαρτήσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».

Ετσι είναι. Και δεδοµένου ότι στον βίο µας από δύο πράγµατα δεν γλιτώνουµε, από την εφορία και τον θάνατο, καλά θα κάνουµε να έχουµε τουλάχιστον σωστές εφορίες µε τίµιους υπαλλήλους, που θα µας χρεώνουν όσα οφείλουµε και όχι και «κάτι παραπάνω, για το µεροκάµατο»! Ο Καπελέρης, που τρώει σε ταβέρνες του Ασπρόπυργου και όχι σε µοδάτα εστιατόρια, «καθ’ όλας τας ενδείξεις» θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του.