Έκκληση για την άμεση αποφυλάκιση 19χρονης blogger που κρατείται εδώ και εννέα μήνες στη Συρία χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες απηύθυνε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η 19χρονη δεν έχει καμία επαφή με την οικογένειά της από τότε που συνελήφθη και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τους λόγους που ετέθη υπό κράτηση.

Η νεαρή Ταλ αλ Μαλούχι είχε κληθεί να παρουσιαστεί στις 27 Δεκεμβρίου του 2009 σε μια από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας και είχε συλληφθεί αμέσως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Δύο ημέρες αργότερα, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πήγαν στο σπίτι της και κατάσχεσαν κυρίως τον υπολογιστή της, CD και βιβλία.

«Η κράτηση αυτής της μαθήτριας Λυκείου για εννέα μήνες, χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δείχνει την ωμή και αυθαίρετη στάση των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας» καταγγέλλει η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου για τη Μέση Ανατολή, Σάρα Λία Ουάιτσον.

Σύμφωνα με ορισμένους Σύρους ακτιβιστές, η Ταλ Αλ Μαλούχι μπορεί να συνελήφθη λόγω ενός ποιήματος που είχε γράψει, στο οποίο επέκρινε τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης στη Συρία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ιστολόγιό της, που περιέχει ποιήματα και σχόλια για την κοινωνία, θίγει κυρίως το θέμα της τύχης των Παλαιστινίων και δεν ασχολείται με την πολιτική κατάσταση στη Συρία.