Στην κόψη του ξυραφιού βρισκόταν µέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες το αποτέλεσµα των σουηδικών βουλευτικών εκλογών και ο νικητής _ όσον αφορά την πλειοψηφία στη Βουλή _ φαινόταν ότι θα αναδειχθεί στο… φωτοφίνις.

Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της δηµόσιας τηλεόρασης, ο απερχόµενος κεντροδεξιός συνασπισµός δεν θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσµα ρυθµιστής των εξελίξεων στη Σουηδία να γίνεται η Ακροδεξιά. Βάσει της εν λόγω πρόβλεψης, η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισµού του πρωθυπουργού Ράινφελτ κέρδιζε 49,3% των ψήφων, ενώ οι αριστεροί Σοσιαλδηµοκράτες και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δηµοκράτες συγκέντρωναν µαζί 49,4%. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα αυτά, ο συνασπισµός του Ράινφελτ θα διαθέτει στη νέα Βουλή 172 έδρες επί συνόλου 349.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση θα διαθέτει 157 έδρες, ενώ οι Σουηδοί Δηµοκράτες θα µπουν για πρώτη φορά στη Βουλή µε 20 έδρες, αφού υπερέβησαν το όριο του 4% (τα έξιτ πολ τους έδιναν από 4,1% έως 4,6%). Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, οι εκλογές στη Σουηδία θα έχουν αναδείξει ένα «µετέωρο» Κοινοβούλιο. Ο Ράινφελτ που προσπαθούσε να κάνει αυτό που δεν έχει καταφέρει άλλος κεντροδεξιός πρωθυπουργός στη Σουηδία – να επανεκλεγεί έχοντας ολοκληρώσει µια πλήρη θητεία – έχει δηλώσει πως δεν θα συνεργαστεί µε την Ακροδεξιά για να σχηµατίσει κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι Σοσιαλδηµοκράτες. Οι τελευταίοι κυριαρχούσαν στη Σουηδία από τη δεκαετία του 1930 και µέχρι τις τελευταίες εκλογές, το 2006.

«Αν ισχύσει αυτό το αποτέλεσµα, θα έχουµε µια αβέβαιη κατάσταση», σχολίασε ο Περ Σλίνγκµαν, εκπρόσωπος του Κόµµατος των Μετριοπαθών του πρωθυπουργού. Ο ηγέτης των Σουηδών Δηµοκρατών Τζίµι Οκεσον δήλωσε πως το κόµµα του «έγραψε πολιτική ιστορία». «Συνάδελφοι, είµαστε στο Κοινοβούλιο!», είπε απευθυνόµενος σε επευφηµούντες οπαδούς του. Ο εκπρόσωπος των Σουηδών Δηµοκρατών Μπγιορν Σόντερ είχε χαρακτηρίσει «πολύ θετικές» τις προβλέψεις για το κόµµα του και είχε υποστηρίξει πως οι πολίτες έχουν απαυδήσει µε τη φιλελεύθερη µεταναστευτική πολιτική που υιοθετεί η χώρα.

Πάντως, οι προεκλογικές δηµοσκοπήσεις είχαν δείξει πως οι Σουηδοί ανησυχούσαν περισσότερο για την ανεργία – 8,5% τον Ιούλιο –, την οικονοµία και το περιβάλλον.

«Απευθύναµε έκκληση στον σουηδικό λαό να δει µακριά, να επιδείξει υπευθυνότητα και να ψηφίσει ξεκάθαρα υπέρ της δυνατότητας να συνεχίσουµε µε µια κυβέρνηση πλειοψηφίας», είχε δηλώσει ο Ράινφελτ αφού προηγουµένως είχε προσφέρει λουλούδια σε ψηφοφόρους στη Στοκχόλµη. Ωστόσο η έκκλησή του δεν φαίνεται να είχε το προσδοκώµενο αποτέλεσµα. Ο Σιαµάκ Σούκρι, 52 χρονών ηλεκτρολόγος µηχανικός που µετανάστευσε στη Σουηδία από το Ιράν, εκτιµά πως η οικονοµική κρίση υπέθαλψε την εχθρότητα για τους µετανάστες. «Πάντοτε όταν υπάρχει κρίση, ανεργία… πιστεύουν ότι τα προκαλούν οι ξένοι», είπε ο Σούκρι.

49,3%

Πρώτος ο κεντροδεξιός συνασπισµός, στην αντιπολίτευση και πάλι οι Σοσιαλδηµοκράτες

«Το Ισλάµ είναι η µεγαλύτερη απειλή»

ΜΕ ΤΟ καθαρό πρόσωπό του, τα γυαλιά µε τον παχύ σκελετό και τα καλοκουρεµένα µαλλιά του, ο 31χρονος αρχηγός του ακροδεξιού κόµµατος των Σουηδών Δηµοκρατών µοιάζει περισσότερο µε λογιστή παρά µε πολιτικό εξτρεµιστή.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τζίµι Οκεσον δεν δίστασε να κατηγορήσει τους µετανάστες ως βιαστές, ιδιαίτερα τους Αφρικανούς και τους Αραβες. Και το κόµµα του έχει υποστηρίξει ότι το Ισλάµ είναι η µεγα- Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Ο Οκεσον λέει πράγµατα που για δεκαετίες οι περισσότεροι Σουηδοί θεωρούσαν αδιανόητα. Εντάχθηκε στους σουηδούς Δηµοκράτες το 1995, επτά χρόνια µετά την ίδρυση του κόµµατος από µέλη νεοναζιστικών οργανώσεων. Διέκοψε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήµες στο φηµισµένο Πανεπιστήµιο Λουντ για να αφοσιωθεί στην πολιτική. Ηταν επί αρκετά χρόνια δηµοτικός σύµβουλος στη νότια πόλη Σέλβεσµποργκ και το 2005 πήρε τα ηνία των Σουηδών Δηµοκρατών. Ενα χρόνο αργότερα, κέρδιζαν 2,9% στις γενικές εκλογές. Δεν εξέλεξαν βουλευτές, πλέον δικαιούνταν όµως κρατική χρηµατοδότηση, κάτι που ενίσχυσε την άνοδό τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από