Κύκλο μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Γιώργο Παπανδρέου εγκαινίασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.
Με σημαία το Μνημόνιο και το βλέμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενόψει των οποίων επιδιώκει να συσπειρώσει τους οπαδούς της γαλάζιας παράταξης, ο κ. Α. Σαμαράς προχώρησε σε πολιτική κάλυψη του κ. Κ. Καραμανλή για την οικονομική πολιτική και τα επί των ημερών του σκάνδαλα. Ταυτόχρονα, απαξιώνοντας την κατάθεση της κ. Κατερίνας Πελέκη, αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για το Βατοπέδι, αφού δεν έχει αποδειχθεί ροή πολιτικού χρήματος.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να περιορίσει τον ρόλο του κ. Καραμανλή σε απολογητή του πρόσφατου γαλάζιου κυβερνητικού παρελθόντος διαμηνύοντάς του ότι, ως «ιστορικό» πρόσωπο της παράταξης, θα πρέπει να αναλάβει την υπεράσπιση του έργου του, ενώ για τον εαυτό του είπε ότι τον ενδιαφέρει μόνο το μέλλον. Στον πρόεδρο της Ν.Δ. απάντησε σκληρά ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρχιμάκης για το δίλημμα που έθεσε περί ψήφου «υπέρ ή κατά του Μνημονίου» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι αυτή είναι στάση κάποιου που περιφέρεται μονίμως διαμαρτυρόμενος προσεγγίζοντας τη λογική του προκατόχου του περί «αυτόματου πιλότου».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πάντως από την πλευρά της με το ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- όπου ήδη συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα κ. Μπαν ΚιΜουν- ξεδιπλώνει επιχείρηση με διπλό στόχο: την ανάκτηση αφενός της αξιοπιστίας της χώρας στο μέτωπο της διεθνούς πολιτικής και αφετέρου την παρουσίαση, σε σειρά επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός, της προόδου στον τομέα της οικονομίας και το επενδυτικο-αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για την πιο μεγάλη- σε μέγεθος και προσδοκίες- «περαίωση», αφού περιλαμβάνει τους πάντες πλην των 1.000 πιο μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής διαβεβαιώνει για την αποφασιστικότητά του να επαναφέρει την ασφάλεια και ομαλότητα στην Αθήνα- χωρίς ισορροπίες και κόκκινες ζώνες.

ΤΕΛΟΣ, στον τομέα των οδικών μεταφορών οι αυτοκινητιστές συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, όσοι εκτελούν δρομολόγια δέχονται απειλές και προπηλακισμούς, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αν συνεχίσουν θα προχωρήσει στην εφαρμογή των σχεδίων της χωρίς μεταβατικές διατάξεις. Ο εφοδιασμός της αγοράς γίνεται πάντως σχετικά ομαλά, με τα περισσότερα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα.