Στην τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση με επίκεντρο το μνημόνιο επέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της απόφασης του κόμματος του να καταψηφίσει το μνημόνιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ύφεση και μεγαλύτερα ελλείμματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κ. Πελέκη και κάλυψε τον κ. Καραμανλή, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να «μιλήσει όποτε το κρίνει σκόπιμο», ενώ τάχθηκε κατά της κλήσης του στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι.

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, αντί εισαγωγικής τοποθέτησης του προέδρου της ΝΔ, προβλήθηκε ένα βίντεο με δηλώσει του Γ. Παπανδρέου από την περσινή ΔΕΘ. Στο τέλος της προβολής, ο κ. Σαμαράς σχολίασε: «Αυτό που είδατε λέγεται πολιτική εξαπάτηση και το έχει καταλάβει όλος ο ελληνικός λαός».

Ως προς το αν τον φοβίζει η πολυδιάσπαση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε εκ νέου την κ. ΝτόραΜπακογιάννη ότι έθεσε εαυτήν εκτός ΝΔ για να συμπλεύσει με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια κατηγορία απηύθυνε και εις βάρος του κ. Καρατζαφέρη.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του κ. Σαμαρά:

Είναι το μνημόνιο μονόδρομος;

Δεν είναι μονόδρομος. Όταν η ΝΔ παρέδωσε την εξουσία, τα spreads ήταν 130 μονάδες. Ζητήσαμε, όταν ανακοινώθηκε το μέγεθος του ελλείμματος, να πάρουν αμέσως μέτρα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δήλωναν στο εξωτερικό ότι η οικονομία είναι στην εντατική και ότι η Ελλάδα είναι «Τιτανικός» και μια χώρα διεφθαρμένη.

Έτσι μετέτρεψαν μια κρίση ελλείμματος σε μία κρίση δανεισμού. Όταν ήρθε η ώρα να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, δεν διαπραγματευτήκαμε καν. Υπήρχε δυνατότητα να αποφύγουμε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Ακόμη και για έναν πρωτοετή των οικονομικών, βασικές προβλέψεις του μνημονίου ήταν λανθασμένες. Πώς είναι δυνατόν να επιβάλλουν αύξηση φόρων χωρίς να προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού; Προέβλεπαν αύξηση των εσόδων κατά 13,7%, ενώ στο πρώτο επτάμηνο του 2010 η αύξηση είναι 3,3%. Πώς είναι δυνατόν να αρμέγεις συνέχεια την ίδια αγελάδα;

Ο Στίγκλιτς, ο οικονομικός μέντορας του πρωθυπουργού, είπε ότι το να κόβεις τις δαπάνες είναι ανοησία. Κατηγορώ ευθέως την κυβέρνηση ότι ενώ μας έλεγε ότι θα διαπραγματεύεται με το όπλο στο τραπέζι, τελικά διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στον κρόταφο.

Όλα τα συντηρητικά κόμματα είναι υπέρ του μνημονίου, ενώ η ΝΔ συντάσσεται με το ΚΚΕ και τον Τσίπρα;

Ο Ισπανός ομόλογός μου επίσης δεν δέχθηκε τα μέτρα περιστολής του ελλείμματος. Το μνημόνιο δεν μας βγάζει από την κρίση. Μπορεί να μειώνει το έλλειμμα, αλλά εξ αιτίας της ύφεσης που προκαλεί, δημιουργεί μεγαλύτερα ελλείμματα. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας. Στο μνημόνιο υπάρχουν τρεις προϋπολογισμοί, τους οποίους δεν γνωρίζουν όσοι το ψήφισαν. Από το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι 30 δισ. τα έντεκα προέρχονται από αδιευκρίνιστα μέτρα.

Τι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου θα ήμασταν αν δίναμε λευκή επιταγή για τρία χρόνια; Υπάρχει θεσμική υποχρέωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αφήσει τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο μόνο του, χωρίς υποστήριξη. Θα έπρεπε να αφήσουμε τον πολίτη με μόνη διέξοδο το πεζοδρόμιο; Θα έπρεπε να εύχονται να υπάρχουμε εμείς, για να αρθρώνεται η άλλη άποψη. Έχουμε διακιωθεί για την αντίθεση μας στο μνημόνιο.

Τα σπρεντς είναι ακόμη στα ύψη γιατί η αγορά δεν βλέπει ανάκαμψη. Η δική μας η θέση ήταν σωστή και λογική. Κύριο άξονά της είχε τη διαπίστωση ότι αν μειώνεις το έλλειμα από μία, βαθαίνοντας το μέσω της ύφεσης από την άλλη, κάνει μια τρύπα στο νερό, μετατρέποντας το διαρθρωτικό έλλειμμα σε κυκλικό έλλειμμα.

«Δεν θα πω ποτέ τη λέξη αναδιάρθρωση»

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε ότι τη λέξη αυτή δεν θα την πει ποτέ. «Αν την πούμε στέλνουμε το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι τα spreads στα 1.000 είναι λίγο. Δίνω μάχη να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή πορείας», παρατήρησε.

Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα πεπραγμένα της ΝΔ στην οικονομία; Θα συμμετάσχει το κόμμα σας σε μια εξεταστική επιτροπή;

Δεν έχω αντίρρηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αλλά να είναι στην πραγματική της διάσταση. Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004. Δεν θέλω να εξαπατήσω τον ελληνικό λαό. Θέλω να πω την αλήθεια. Υπάρχουν ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και πριν από το 2004.

Ο κ. Καραμανλής σιωπά για όλες τις ανοιχτές υποθέσεις. Πιστεύετε ότι πρέπει να μιλήσει;

Δεν θα υποδείξω εγώ σ’ έναν πρώην πρωθυπουργό πότε θα μιλήσει. Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνη να αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους διακυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξης με το παρελθόν τους έχω κλείσει με μια αυτοκριτική στα όρια του αυτομαστιγώματος που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Σας κατηγορούν ότι καλλιεργείτε φρούδες ελπίδες. Σας κατηγορούν για ανευθυνότητα, δημαγωγία και λαϊκισμό

Ποιος είναι ο υπεύθυνος; Αυτό που είπε «λεφτά υπάρχουν»; Αυτός ο οποίος δεν διαπραγματεύτηκε σωστά; Αυτός που εμείς του λέγαμε να ξεκολλήσει και να πάρει μέτρα και δεν τα έπαιρνε; Ήταν υπεύθυνος ο κ. Παπανδρέου στην αξιωματική αντιπολίτευση, όταν πήγαινε στα λιμάνια και έλεγε ότι δεν θα έρθει ποτέ η COSCO στον Πειραιά; Ήταν υπεύθυνος όταν καταψήφισε τον ήπιο νόμο Πετραλιά; Ήταν υπεύθυνο από την πλευρά του να αποχωρήσει από τη συνταγματική αναθεώρηση; Αν σιωπούσα θα ήμουν ανεύθυνος.

Σας έχει υπο ομηρεία ο κ. Καραμανλής; Σας ελέγχει; Σας υπονομεύει;

Τα στηρίγματα τα δικά μου είναι ο απλός κόσμος της ΝΔ. Και πέρα από τον κόσμο της ΝΔ είναι όσοι αισθάνονται βαθιά πληγωμένοι από όσα συμβαίνουν. Εμείς αντιδρούμε με τους τρόπους που ορίζει το Σύνταγμα. Και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε. Όσο αναβαίνει το θερμόμετρο των χειροκροτημάτων για κάποιον νεοδημοκράτη, εγώ είμαι ευτυχής.

Είμαστε δεσμευμένοι από τους όρους του μνημονίου. Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης;

Η μόνιμη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ είναι να παρουσιάζει τα δικά του προβλήματα ως προβλήματα κάποιου άλλου. Δεν έχουμε τη δυνατότητα όταν μας φέρνουν στη Βουλή να λέμε όχι; Οι δεσμέυσεις ελαττώνονται όταν θα μπορούμε να βγούμε στις διεθνείς αγορές. Στο τέλος του μνημονίου θα έχει δημιουργήθει νέο χρέος 80 δισεκατομμύρια. Πόσο κόστισε στην Ελλάδα που καθυστέρησε να πάρει τις αποφάσεις ο κ. Παπανδρέου;

Τι θα κάνετε αν παραταθεί στο μνημόνιο;

Όταν εμείς λέγαμε ότι θα αργήσουμε πολύ να βγούμε στις αγορές, λέγανε ότι κινδυνολογούμε. Τώρα το λένε οι ξένοι. Επομένως ποιος δικαιώνεται; Ποιος δήθεν κινδυνολογούσε; Εμείς δεν λέμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Εμείς ως αντιπολίτευση θα πιέσουμε για αλλαγές. Π.χ. θα κάνουμε το παν για να αποτρέψουμε νέες φορολογικές αγριότητες, όπως μια νέα αύξηση του ΦΠΑ.

Αν ήμασταν κυβέρνηση θα μπαίναμε σε μια πορεία εξόδου από το μνημόνιο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βγούμε γρήγορα στις αγορές. Οι ίδιοι οι ξένοι δεν προβλέπουν ότι θα μπορέσουμε. Οι ίδιοι λένε ότι θα απαιτηθεί «γύψος» επτά ετών.

Τη ρευστότητα, που είναι το αίμα της οικονομίας, από περιμένει ο κ. Παπανδρέου ότι θα την πάρουμε; Οι τράπεζες πρέπει να πιεστούν περισσότερο. Για να πάρουν τα δισεκατομμύρια, θα έπρεπε να δεσμευθούν για αύξηση της ρευστότητας. Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να επενδύει στον φόβο. Είναι λάθος. Υπάρχουν άλλες διέξοδοι. Η Ουγγαρία σε λίγο βγαίνει στις αγορές. Η Ισπανία δανείστηκε με σπρεντ κάτω από 200 μονάδες. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Να βγούμε μια ώρα αρχύτερα στις αγορές.

Ασκείτε πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Την κατακρίνετε ότι άλλα έλεγε και άλλα εφαρμόζει. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες; Εσείς γιατί δεν ζητάτε εκλογές; Φοβάστε τη λαϊκή ετυμηγορία;

Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές. Αλλά πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή. Θα βάζαμε τη χώρα σε μεγαλύτερη περιδίνηση, αν βάζαμε τη χώρα σε διαδικασία εκλογών.

«Είμαι υπεύθυνος δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες μεγάλης κρίσης κοιτάζω τον τόπο μου. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια σωστή μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.

Κάποια στιγμή η Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ περισσότερο από εμάς τους ίδιους. Εγώ όμως δεν θα ήθελα τώρα να μπει η χώρα σε μια περιπέτεια, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή πλειοψηφία και νωπή λαϊκή εντολή.

Έχετε από παλιά καλή προσωπική σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου. Γι αυτό πολλοί ήλπιζαν ότι η επικοινωνία των δύο πολιτικών αρχηγών θα ήταν αμεσότερη. Όμως το κλίμα οξύνεται. Μπορεί ο πρωθυπουργός να προσδοκά σε συναίνεση;

Μέσα από την ίδια τη ΝΔ υπήρχε μια μερίδα που ήταν δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι εγώ μίλησα για συναίνεση. Αυτή η στάση μου δεν απέδωσε για έναν λόγο: ότι δεν τη δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την πολιτική του στήνοντας πέντε εξεταστικές επιτροπές. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στα πράγματα με στόχο να ενοχοποιήσει τα πάντα που έκανε η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ όξυνε το πολιτικό κλίμα. Τα αισθήματά μου απέναντί μου τα ξέρετε, αλλά είναι ο πολιτικός μου αντίπαλος.

Η κ. Πελέκη είπε ότι όσοι φορούν παντελόνια να βγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Την ίδια στιγμή η ΝΔ αποχωρεί από την εξεταστική από το Βατοπέδι. Αρνείται η ΝΔ να καταθέσει ο κ. Καραμανλής. Δεν φοβάστε ότι θα κατηγορηθείτε για συγκάλυψη;

Προνομιακό καθεστώς δεν υπάρχει για κανέναν. Δύο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έδωσαν τη λίμνη στη Μονή. Πόρισμα της ΝΔ επέστρεψε τις εκτάσεις στους αγρότες. Πουθενά δεν έχει βρεθεί ροή πολιτικού χρήματος. Δεν καταλογίσαμε ποινικές ευθύνες. Πολιτικές ευθύνες έχει αναλάβει δημοσίως ο κ. Καραμανλής. Δεν θα είχε τίποτε νέο να προσφέρει τυχόν κατάθεση του κ. Καραμανλή. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά κατάθεση της κ. Βουλγαράκη. Αν είναι αξιόπιστηη μάρτυς, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη επιλεκτικά. Είναι αξιόπιστη όταν εμπλέκει στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ; Και δεν είναι αξιόπιστη όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν αποτελεί σκάνδαλο;

Έχετε δημιουργήσει μια νέα ηγετική ομάδα. Έχετε εγκαταλείψει την πολιτική του μεσαίου χώρου. Κι όμως καταγράφετε πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Πού οφείλετε αυτό; Πότε αναμένετε ανάκαμψη του κόμματός σας;

Μην με βάζετε σε στενά ιδεολογικά κουτάκια. Δεν μου πάει. Το να ξεσηκώσεις την κοινωνία με συνθήματα είναι πιο εύκολο από το να πείσεις την κοινωνία για το σχέδιο. Εμείς θέλουμε να πείσουμε ότι έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Δεν κάνω μπακαλίστικη αριθμιτική με τα γκάλοπ.

Είναι δυνατόν να είναι ακόμη επιφυλακτικός απέναντί μας ο οπαδός της ΝΔ, ο οποίος έχει τραυματισθεί από τις προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Αυτόν τον κόσμο προσπαθώ να φέρω ξανά μαζί μας. Αυτός είναι ο κόσμος που μας δίνεται η ευκαιρία στις αυτοδιοικητικές εκλογές να πείσουμε. Η ανάκαμψη της ΝΔ θα είναι σύντομα γεωμετρική, όπως γεωμετρική θα είναι η πτώση του ΠΑΣΟΚ.

Η Κεντροδεξιά εμφανίζεται τριχοτομημένη. Εσείς έχετε ευθύνη γιατί διαγράψατε την κ. Μπακογιάννη. Πόσο σας ανησυχεί ενδεχόμενο νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη; Αποκλείετε συνεργασία με την κ. Μπακογιάννη ή τον κ. Καρατζαφέρη;

Η κ. Μπακογιάννη μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ. Στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Εμείς ενώνουμε τη βάση της ΝΔ και την κάνουμε μάχιμη δύναμη. Εγώ δεν βλέπω ευρύτερη κεντροδεξιά. Κεντροδεξιά είναι η βάση της ΝΔ και όχι η «πολυκατοικία» της κεντροδεξιάς. Ο κ. Καρατζαφέρης συγκατοικεί στην ίδια πολυκατοικία με τον κ. Παπανδρέου. Δεν θα ψηφίζαμε το μνημόνιο ακόμη κι αν απαιτούνταν πλειοψηφία 180 εδρών.

Γιατί επιλέξατε την υποψηφιότητα του B. Κικίλια;

«Mου ζήτησαν να τα αλλάξω όλα. Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας δίνω μήνυμα ότι ανταποκρίνομαι. Για να ολοκληρωθεί αυτή η πράξη πρέπει να συμπράξει και η κοινωνία. Η απόφαση για την υποψηφιότητα του Β. Κικίλια δέχομαι ότι έχει ρίσκο. Από εκεί και πέρα τι να καταλογίσει κανείς στον Κικίλια; Ότι είναι νέος; Του καταλογίζουμε την αξιοσύνη του; Ποιoς περιφερειάρχης πέτυχε επειδή ήταν μόνος του; Θα έχει το καλύτερο επιτελείο ώστε να αντιμετωπίσουμε όσα πρέπει να αντιμετωπίσει ένας περιφερειάρχης. Προσφέρουμε στον κόσμο αυτό που μέσα του ζητάει, το καινούριο. Μπορεί να μην είναι έμπειρος αλλά είναι έμπυρος. Για μας είναι μια πρόκληση και ελπίζω να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και ο κόσμος.

Για τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών

«Θα πρέπει η απελευθέρωση να μην γίνει ένα σύστημα από κλειστά καρτέλ. Η μεν κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο, οι δε κάτοχοι των αδειών θα πρέπει να μην προχωρήσουν σε ακρότητες γιατί η κοινωνία δεν τους το συγχωρεί».

Για τις σχέσεις με την Αριστερά

Σε ερώτηση για τη σχέση της ΝΔ με την Αριστερά, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν θέλει να μπερδεύεται η θεσμική του υποχρέωση απέναντι σε όλα τα κόμματα.

«Συμπίπτουμε με την Αριστερά στο ότι πρέπει να φύγουμε από το Μνημόνιο. Συμπίπτουμε όμως με άλλη λογική και με άλλο τρόπο. Εμείς μιλούμε με όλους. Μιλάμε μαζί τους και έντιμα. Όταν είδα την κ. Παπαρήγα και τον κ. Τσίπρα τους είπα ότι εμείς είμαστε αντίθετοι με τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια», εξήγησε.

Για τον εαυτό του, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι είναι κεντροδεξιός, αλλά -όπως είπε- σπάει το «μονοπώλιο» του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να συζητάει με όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σκοπιανό: «Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις»

Ερωτηθείς για τη θέση της ΝΔ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις είναι η ξεκάθαρη δική μας τοποθέτηση. Δεν έχω ακούσει ποτέ τα Σκόπια να συμφωνούν με αυτό», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να θέσουμε ένα τέρμα στην ονοματολογία».