Νέο ρόλο-κλειδί αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, λίγες μόνο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό που αναβάθμισε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση με αυξημένες αρμοδιότητες για τον συντονισμό και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Oπως έγινε γνωστό, ο κ. Πάγκαλος έλαβε εντολή από τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου να παρακολουθεί στενά και να εποπτεύει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με το Μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και να συντάσσει «ποινολόγιο» για όσους βρίσκονται πίσω από τους στόχους που έχουν τεθεί από τη συμφωνία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητο να αναθέσει στον κ. Πάγκαλο την εποπτεία της υλοποίησης του Μνημονίου μετά τις συνεχείς επισημάνσεις της τρόικας ότι υπάρχουν πεδία της συμφωνίας τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε ορισμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά καθυστερούν σημαντικά. Η εποπτεία της υλοποίησης του Μνημονίου που ανατίθεται στον κ. Πάγκαλο φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με τα πολλαπλά καμπανάκια που χτυπούν το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση ότι «είμαστε πίσω στους στόχους του Μνημονίου» και πως «αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την τρίτη δόση του δανείου ή τις επόμενες».

Διαρθρωτικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς οι ελεγκτές της τρόικας έχουν επισημάνει προς την ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να αρχίσει αμέσως η εφαρμογή του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ (μόλις τώρα άρχισε η προσπάθεια για την εξυγίανση του ΟΣΕ), να επιταχυνθεί, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του χρόνου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (έχει γίνει μόνο η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών). Παράλληλα να γίνουν αποκρατικοποιήσεις καθώς και στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα με συγχωνεύσεις τραπεζών, να περιοριστούν οι δαπάνες των νοσοκομείων και γενικώς οι φαρμακευτικές δαπάνες, να περιοριστούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και πάνω απ΄ όλα να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η σημαντική υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του κράτους.

Θα τους «βαθμολογεί». Ο κ. Πάγκαλος θα «βαθμολογεί» υπουργούς και δράσεις αναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχουν καταμεριστεί κατά υπουργείο σε σχέση με την υλοποίηση του Μνημονίου και θα συντάσσει έκθεση ανάλογη εκείνης που συντάσσει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η αξιολόγηση θα γίνεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ανά 15ήμερο, θα αναρτάται στο Διαδίκτυο από ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα.

Οπως προαναφέρθηκε το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι του Μνημονίου που έχει υπογράψει είναι πως υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα έσοδα και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι «δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η περιστολή των δαπανών δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού ελλείμματος για το 2010 στο 8,1%.

Θα συντάσσει και «ποινολόγιο» για όσους υπουργούς βρίσκονται πίσω από τους στόχους τους

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από