Απαντήσεις στα διλήμματα των αναγνωστών με τα εργαλεία της οικονομικής επιστήμης
Αγόρασα δύο πανομοιότυπα σκορδόψωμα για μένα και τη γυναίκα μου και της πρότεινα να μοιραστούμε το ένα αμέσως και το δεύτερο αργότερα. Δεν της άρεσε η ιδέα και πρότεινε να φάει αυτή το μισό δικό της και εγώ το μισό δικό μου. Οταν είπα ότι τα μισά σκορδόψωμα θα μπορούσαν να είναι «ανταλλάξιμα», με κατηγόρησε ότι επινοώ λέξεις. Αν υποθέσει κανείς ότι τα σκορδόψωμα μπορούν να μοιραστούν ακριβώς στη μέση, ορθώς χρησιμοποίησα την οικονομική ορολογία;

Πεινασμένος Κρις Αγαπητέ πεινασμένε Κρις, Η λέξη «ανταλλάξιμος» είναι όντως διασκεδαστική, αλλά δεν την επινόησες εσύ και τη χρησιμοποίησες πολύ σωστά αν υποθέσουμε, όπως λες, ότι τα ψωμάκια ήταν πανομοιότυπα. Η «ανταλλαξιμότητα» συνήθως χρησιμοποιείται για αγαθά όπως ο χρυσός, τα νομίσματα, το πετρέλαιο. Ολα αυτά είναι ανταλλάξιμα γιατί ένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα ενδιαφερόταν για ένα συγκεκριμένο βαρέλι πετρελαίου Μπρεντ ούτε για μια συγκεκριμένη ουγκιά χρυσού. Θα δεχόταν οποιοδήποτε βαρέλι και οποιαδήποτε ουγκιά. Η ιστορία σου όμως θέτει ένα σημαντικότερο ερώτημα από αυτό της ορολογίας: αυτό της γαμήλιας ευτυχίας.

Στην κλασική ανάλυσή του «Ερωτας και σπαγγέτι», ο οικονομολόγος Τεντ Μπέργκστρομ αναφέρεται σε δύο εραστές που αγαπούν και οι δύο το ιταλικό φαγητό αλλά παράλληλα απολαμβάνουν και οι δύο να παρατηρούν την ευτυχία που έχουν τα πρόσωπά τους ενώ τρώνε σπαγγέτι. Εσύ και η σύζυγός σου όμως συμπεριφέρεστε σαν χρηματιστές.

Σίγουρα αντιλαμβάνεσαι την οικονομική ορολογία. Δεν είμαι όμως βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσαι τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται ο γάμος σου….

Τιμ Χάρφορντ From the Financial Τimes © Τhe Financial Τimes Limited 2010. Αll Rights Reserved