Αποτάχθηκε από τον στρατό όταν αποκαλύφθηκε η σχέση της µε µια παντρεµένη. Τις προάλλες µια δικαστική απόφαση επιβεβαίωσε πως η απόταξη αυτή ήταν αντισυνταγµατική. Και τώρα η επισµηναγός Μάργκαρετ Ουίτ αναµένεται να επιστρέψει στις τάξεις των αµερικανικών Ενόπλων Δυνάµεων.

Πρόκειται για την τελευταία επίθεση στην υποκρισία της πολιτικής «Don’t ask, Don’t tell» (Μη ρωτάς και µη λες) που εδώ και 17 χρόνια προσδιορίζει την παρουσία των οµοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών στις αµερικανικές Ενοπλες Δυνάµεις. Οι γκέι και οι λεσβίες µπορούν να υπηρετούν εφόσον δεν αποκαλύπτουν την οµοφυλοφιλία τους, είχε αποφασίσει µπαίνοντας στον Λευκό Οίκο, το 1993, ο Μπιλ Κλίντον, παρ’ όλο που αρχικά φιλοδοξούσε να καταργήσει τις διακρίσεις κατά των οµοφυλοφίλων στον στρατό. Ο Οµπάµα είχε υποσχεθεί επίσης να καταργήσει αυτό το µνηµείο οµοφοβικής υποκρισίας, όµως δεν έχει βρει ακόµη το θάρρος να το πράξει. Αντιµετωπίζει την αντίσταση του Κογκρέσου και µια δικαστική απόφαση υπέρ της Μάργκαρετ Ουίτ, ίσως του προσφέρει ένα όπλο για να την κάµψει. Η εκδίκαση της προσφυγής της άρχισε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει επτά ηµέρες, όµως µετά τη δικαστική απόφαση, την περασµένη Πέµπτη, που έκρινε αντισυνταγµατική την ισχύουσα πολιτική έναντι των οµοφυλοφίλων, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο δικαστής θα αποφανθεί υπέρ της επισµηναγού.

Η επισµηναγός Ουίτ είναι ιπτάµενη νοσηλεύτρια και έχει παρασηµοφορηθεί για τον ηρωισµό που έχει επιδείξει σώζοντας τη ζωή 140 σοβαρά τραυµατισµένων ανδρών και γυναικών µέσα στα µεταγωγικά που τους µετέφεραν από το Ιράκ σε στρατιωτικά νοσοκοµεία στη Γερµανία. Το πρόβληµα δηµιουργήθηκε όταν ο σύζυγος της γυναίκας µε την οποία συζούσε επί επτά χρόνια, θέλησε να την εκδικηθεί. Ενηµέρωσε το Πεντάγωνο ότι η επισµηναγός είναι λεσβία και, βάσει του νόµου, το υπουργείο Αµυνας, αφού το έµαθε, δεν µπορούσε παρά να την αποτάξει. Ηταν 19 χρόνια στις Ενοπλες Δυνάµεις και όλοι οι συνάδελφοί της, ανώτεροι και κατώτεροι, ήξεραν πολύ καλά πως είναι λεσβία, αλλά ουδείς την είχε καταγγείλει – µέχρι που εµφανίσθηκε ο απατηµένος σύζυγος.

Οταν ο συνταγµατάρχης προϊστάµενός της την κάλεσε το 2004 για να της ανακοινώσει την απόταξή της, «έβαλα τα κλάµατα», λέει η Μάργκαρετ. Προχώρησε σε κάθε νοµική προσφυγή µε τη βοήθεια των δικηγόρων της ΑCLU, της Ενωσης για τις ελευθερίες των πολιτών, και το Εφετείο της επέτρεψε το 2006 να προσφύγει κατά του Πενταγώνου. «Κανένας τραυµατίας δεν µε ρώτησε ποτέ ποιος είναι ο σεξουαλικός προσανατολισµός µου», τόνισε η Μάργκαρετ στην πρώτη δίκη και την περασµένη εβδοµάδα οµοσπονδιακή δικαστής αποφάνθηκε πως είναι αντισυνταγµατικό η οµοφυλοφιλία να επιφέρει την απόλυση. Ηδη στην αµερικανική δικαιοσύνη συζητείται το λεγόµενο «κριτήριο Ουίτ»· ότι δηλαδή ο στρατός οφείλει να αποδεικνύει πως το πρόσωπο που αποτάσσει βλάπτει το ηθικό και τη συνοχή της µονάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από