Στο σημερινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (σελ 16-17) ο αναγνώστης θα διαβάσει μια αναπάντεχη εξέλιξη που πήραν τα πράγματα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, στην Αθήνα.

Σε μια περιοχή στην οποία ζουν πλέον κατά πλειοψηφία μετανάστες και έχει απασχολήσει συχνά την επικαιρότητα με τα ρατσιστικά επεισόδια που έχουν προκαλέσει ανεξέλεγκτες ομάδες της εγχώριας Ακροδεξιάς.

Αυτή τη φορά τα επεισόδια έγιναν μεταξύ μεταναστών. Δεν είναι ασυνήθιστο. Αυτό όμως που δεν έχει συμβεί άλλοτε είναι μια ομάδα μεταναστών να εκδηλώνει ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλες ομάδες μεταναστών. Η μια εθνικότητα, της οποίας η εγκατάσταση στην περιοχή προηγήθηκε ιστορικά, να αντιμετωπίζει με βία άλλες εθνικότητες που εγκαταστάθηκαν αργότερα.

Οι προερχόμενοι από τη βαλκανική ενδοχώρα να αισθάνονται ανωτερότητα απέναντι σε όσους έχουν έλθει από την Κεντρική Ασία ή την Αφρική.

Αυτά τα φαινόμενα προδικάζουν νέου τύπου αντιθέσεις σε περιοχές όπου ζουν οι μετανάστες. Και αν προστεθούν στις εντάσεις που ήδη έχουν σημειωθεί μεταξύ αλλοδαπών και εκείνων των Ελλήνων που τους αντιμετωπίζουν με εχθρότητα, θα προκληθούν κοινωνικές εκρήξεις, με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά.

Βεβαίως όλα αυτά δεν είναι κεραυνοί εν αιθρία. Συχνά έχει επισημανθεί στο παρελθόν από πολλές πλευρές ότι η καθυστέρηση της Πολιτείας στη δημιουργία συνθηκών ενσωμάτωσης των μεταναστευτικών πληθυσμών, διευκολύνει την γκετοποίηση και ωθεί ακόμη πιο πολύ στο περιθώριο ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Τώρα προκύπτει ότι τείνει να δημιουργηθεί και περιθώριο του περιθωρίου. Οι νέες συνθήκες που δημιουργεί στη βάση της κοινωνίας η οικονομική κρίση θα επιδεινώνουν αυτή την κατάσταση, θα εξαθλιώσουν περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους και από ένα σημείο και πέρα ο ένας θα προσπαθεί να εξοντώσει τον άλλο.

Είναι θετικό ότι τους τελευταίους μήνες με τις πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης αρχίζει η δημιουργία προϋποθέσεων που θα διευκολύνουν τη συνύπαρξη του ελληνικού πληθυσμού με τους μετανάστες.

Αυτή η προσπάθεια όμως θα ακυρωθεί εάν εμφανιστούν μικροί εμφύλιοι μεταξύ των μεταναστών και μονιμοποιηθούν ανάμεσά τους έριδες με βάση την προέλευση, το χρώμα και το θρήσκευμα.

Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία με αυστηρότητα σε κάθε κατεύθυνση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από