Με «κλεφτοπόλεμο» στα μπλόκα των εθνικών οδών και των άλλων οδικών αξόνων, όπου παραμένουν ακόμα παρατεταγμένα φορτηγά δημόσιας χρήσης, επιχειρούν τώρα οι μεταφορείς να κρατήσουν «ζωντανό» το μέτωπο των κινητοποιήσεών τους, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που απελευθερώνει τον κλάδο τους.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο του υπουργείου ΥποδομώνΜεταφορών για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, χθες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία- και χωρίς αλλαγές- από την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου και την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) εισέρχεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας έστειλε χθες νέο αυστηρό μήνυμα στους μεταφορείς ότι «η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη» απέναντι στις κινητοποιήσεις τους. Απαντώντας σε βουλευτές- της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης- ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ακόμη μία φορά ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στη μεταβατική περίοδο των τριών χρόνων που προβλέπει το νομοσχέδιο, ούτε η αξία των νέων αδειών φορτηγών Δ.Χ. να διατηρηθεί στο 35% της αξίας των σημερινών αδειών, μετά την πάροδο της τριετίας. «Κάτι τέτοιο θα ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς» τόνισε ο υπουργός.

Πάντως ο κ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την απόσυρση από την κυκλοφορία των παλαιών φορτηγών, απάντησε ότι είναι ένα ζήτημα που ο ίδιος βλέπει θετικά. «Δεν είναι κακό να υπάρξει μια τέτοια ρύθμιση. Ομως αυτό δεν εξαρτάται από το υπουργείο Υποδομών, αλλά κυρίως από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κόντρες με την Αστυνομία

Στο μεταξύ, νωρίτερα χθες το πρωί, στα μέτωπα των συγκεντρώσεων των φορτηγών, οι ιδιοκτήτες τους επιχείρησαν «κλεφτοπόλεμο» με τις αστυνομικές δυνάμεις, οξύνοντας την κατάσταση και προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των άλλων οχημάτων, κυρίως στα διόδια της Ελευσίνας, στη Λεωφόρο Αθηνών και τη Μεταμόρφωση. Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών απέδιδαν τις κινήσεις αυτές σε μια ύστατη προσπάθεια των απεργών να δημιουργήσουν κλίμα έντασης, με σκοπό τη συσπείρωση των συναδέλφων τους που ήδη έχουν αποχωρήσει από τα μπλόκα. Οι δυνάμεις της Τροχαίας και των ΜΑΤ έχουν λάβει εντολές να αποκαθιστούν την κυκλοφορία χωρίς τη χρήση βίας, καθώς και να μην επιτρέψουν στα βαριά οχήματα να κατευθυνθούν προς το κέντρο της Αθήνας.

Αυτό συνέβη χθες, λίγο μετά τις 5 το πρωί στα διόδια της Ελευσίνας, όταν οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν με τα οχήματά τους το ρεύμα προς την Αθήνα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των Ι.Χ. και των άλλων οχημάτων. Λίγο πριν από τις 8 το πρωί, ακολούθησε αποκλεισμός και του ρεύματος της εξόδου προς την Κόρινθο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Και στις δύο περιπτώσεις, η πολιορκία έληξε με την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που προχώρησαν αμέσως στην αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας από τα φορτηγά που παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ύψος του Χαϊδαρίου. Οδηγοί φορτηγών με το πρόσχημα ότι ήθελαν να φύγουν από το μπλόκο και να πάνε για δουλειά, επιχείρησαν να μετακινήσουν ορισμένα οχήματα με στόχο να κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Αμεση όμως ήταν η αντίδραση της Αστυνομίας που ακόμη μία φορά εμπόδισε τους αυτοκινητιστές. Η Λ. Αθηνών έμεινε κλειστή και στα δύο ρεύματα για περίπου 40 λεπτά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν δεκάδες οδηγοί που κινούνταν με τα οχήματά τους στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο «κλεφτοπόλεμος» συνεχίστηκε και στο μπλόκο της Μεταμόρφωσης, από το οποίο επιχειρήθηκε να μετακινηθούν περίπου 20 φορτηγά. Με την παρέμβαση όμως της Αστυνομίας τα φορτηγά αυτά αφού έφθασαν στον κόμβο της Βαρυμπόπης, επέστρεψαν στο σημείο από το οποίο είχαν αποχωρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, χθες, η κατάσταση στα μπλόκα της Αττικής είχε ως εξής: στη Μεταμόρφωση (στο ύψος της Τατοΐου) ήταν παρατεταγμένα 53 φορτηγά, στο Δαφνί 86, στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Αλίμου 30, στην Καλαμακίου 25 και στην Ελευσίνα 18.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ξεκαθάρισε ακόμη μία φορά ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στη μεταβατική περίοδο των τριών χρόνων

Τα πρώτα προβλήματα τροφοδοσίας της αγοράς

ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ αλλά χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις πραγματοποιείται η τροφοδοσία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ.

«Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων θα έχει αναπόφευκτα επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, εάν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα δεν έχει βρεθεί λύση, η ΕΣΕΕ από κοινού με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμφιαλώσεως Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η νέα απεργία των ιδιοκτητών Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων στις επιχειρήσεις του κλάδου.