Σε αναπροσαρμογή του πλαφόν στα καύσιμα προχωρά η κυβέρνηση εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των βενζινοπωλών που θέλουν είτε απόσυρση του μέτρου είτε επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης.

Οι πρατηριούχοι απειλούν να κλείσουν τα πρατήριά τους από την ερχόμενη Πέμπτη σε αρκετούς νόμους της χώρας.

Ηδη όμως περίπου 350 πρατήρια στην Αττική, 250 πρατήρια στην Κρήτη και αρκετά σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν κλειστά καθώς οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν πως δεν πρόκειται να πωλούν καύσιμα σε τιμές φθηνότερες από αυτές που αγοράζουν από τις εταιρείες. Χθες στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος αλλά και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) είχαν πολύωρες συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό σε μια προσπάθεια να πείσουν την κυβέρνηση να άρει το μέτρο του πλαφόν ενώ το πρωί είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο στην Κάνιγγος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω το μέτρο, όμως όπως τόνιζαν εξετάζει την αναπροσαρμογή του πλαφόν προς τα πάνω καθώς σημειώθηκε αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, γεγονός που κάνει την ενέργεια αυτή του υπουργείου επιβεβλημένη. Μάλιστα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου τόνιζε ότι η αύξηση στο πλαφόν θα είναι από 1 έως και 2 λεπτά το λίτρο και ξεκαθάριζε πως δεν τίθεται θέμα επέκτασής του και σε άλλα στάδια της διακίνησης, δηλαδή σε διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας.

«Είναι… φιλανθρωπία»

Από τη δική τους πλευρά οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών χαρακτήριζαν το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του πλαφόν ως φιλανθρωπία. Μάλιστα η ΠΟΠΕΚ που εκπροσωπεί συνολικά 1.000 πρατήρια (500 πρατήρια στην Κρήτη και τα υπόλοιπα σε άλλους νόμους της χώρας) σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο χθες αποφάσισε να προχωρήσει στην οργάνωση κινητοποιήσεων δίνοντας χρονικό περιθώριο για την ανάκληση της υπουργικής απόφασης ή την επιβολή πλαφόν και στα προηγούμενα στάδια διακίνησης καυσίμων (διύλιση και χονδρική) μέχρι την προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΒΕ Μιχάλης Κιούσης δήλωσε ότι ήδη στην Αττική ο αριθμός των πρατηρίων που έχουν κλείσει έχει φτάσει τα 350 σε σύνολο 1.100 ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός σε άλλους νομούς της χώρας.

«Αδικη απόφαση»

«Η απόφαση του υπουργείου είναι άδικη, αδικαιολόγητη και υπερβαίνει τον νόμο» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χαράλαμπος Μαυράκης ενώ ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) Μιχάλης Κιούσης τόνισε χθες ότι «οι πρατηριούχοι είναι αναγκασμένοι να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να πουλά κάτω από την τιμή κόστους». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) υποστηρίζει ότι υπάρχουν στην Αθήνα πρατήρια που ενώ αγοράζουν την αμόλυβδη 1,58 ευρώ το λίτρο, με το ισχύον πλαφόν θα πρέπει να πωλούν 1,473 ευρώ. Πάντως χθες τα κλιμάκια ελέγχου της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πραγματοποίησαν ελέγχους σε 61 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειας Αττικής με βάση τις καταγγελίες πολιτών που έγιναν στον τηλεφωνικό αριθμό 1520. Τα πρατήρια που πουλούσαν καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν υπολογίζονται σε 5%. Εκτεταμένους ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων διενήργησαν χθες και τα κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε συνολικά 64 πρατήρια υγρών καυσίμων 5 βρέθηκαν κλειστά και 8 δεν διέθεταν καθόλου καύσιμα. Επίσης σε 2 πρατήρια διαπιστώθηκε υπέρβαση της ανώτατης καθορισμένης τιμής πώλησης και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ενώ στο ένα πρατήριο χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, καθώς ο υπεύθυνος δεν συνεργαζόταν με τους ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά προκειμένου να συμπληρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την επιβολή του προστίμου.

ΑΠΕΙΛΗ ΛΟΥΚΕΤΟΥ

Οι πρατηριούχοι απειλούν με λουκέτο από την Πέμπτη. Εχουν κλείσει 350 πρατήρια στην Αττική και πάνω από 250 στην περιφέρεια

Νέο μέτωπο με το πετρέλαιο θέρμανσης

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ φαίνεται πως ανοίγει από τον Οκτώβριο με το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων η καθυστέρηση των επιστροφών του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών προς τους πρατηριούχους, αλλά και η μη εξόφληση χρεών από πέρυσι, οδηγούν σε απροθυμία τους βενζινοπώλες να πουλήσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χαράλαμπος Μαυράκης προανήγγειλε ακόμα και ελλείψεις στην αγορά εάν η κυβέρνηση δεν λύσει αμέσως το θέμα. «Σε ορισμένα πρατήρια η οφειλή ξεπερνά τις 10.000-20.000 ευρώ και οι βενζινοπώλες απειλούνται με λουκέτο λόγω των χρεών του Δημοσίου». Μάλιστα, όσον αφορά την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, οι βενζινοπώλες λένε ότι θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,2 ευρώ το λίτρο, οδηγώντας ταυτόχρονα χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση, ενώ εξαιτίας της αυξημένης τιμής και η κατανάλωση θα έχει κάθετη πτώση με αποτέλεσμα να μην εισπράξει τελικά το Δημόσιο τα έσοδα που υπολογίζει.

Θέμα όμως υπάρχει και με τον εφοδιασμό των καταναλωτών στη Βόρεια Ελλάδα με καύσιμα από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και τα Σκόπια, όπου η τιμή της αμόλυβδης είναι φθηνότερη έως και 50 λεπτά το λίτρο. Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης έως 90% κυρίως στους Νόμους Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου. Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΕΚ διερευνούν τις δυνατότητες ώστε να προχωρήσουν σε εισαγωγές καυσίμων από τα διυλιστήρια της γειτονικής Βουλγαρίας, κάτι που- όπως λένε- προβλέπεται και από το κοινοτικό δίκαιο για την «Ελεύθερη Διακίνηση των Εμπορευμάτων», ενώ τόνισαν ότι θα προσφύγουν ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα.