Σειρά του Πρωθυπουργού ήταν χθες να πει τα δικά του «όχι», καθώς διαβεβαίωσε ότι όσο τα πράγματα πηγαίνουν καλά δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι το Μνημόνιο έχει ημερομηνία λήξης το 2013.


Oχι νέα μέτρα, όχι νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όχι εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του πετρελαίου κίνησηςτουλάχιστον όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής στους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτά ήταν τα βασικά τρία «όχι» του Πρωθυπουργού που προέκυψαν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το «δεν» που απάντησε στο αν είναι στις προθέσεις του να μετακινηθεί σε πόστο στο εξωτερικό.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Πρωθυπουργού είχε και ένα άνοιγμα: στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατικής Αριστεράς στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε με νόημα ότι η συνεργασία αυτή θα έχει μέλλον.

ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο συνιστά, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Πάντως, νέο γύρο κινητοποιήσεων αρχίζουν σήμερα οι ιδιοκτήτες φορτηγών-βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Στα πρατήρια έχουν σχηματιστεί ουρές και για ακόμη μια φορά είναι ορατός ο κίνδυνος να «στεγνώσουν» τα πρατήρια, προκαλώντας έμφραγμα στην αγορά. ΣΤΗ Ν.Δ. έμφραγμα κοντεύουν να προκαλέσουν τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα για τους γαλάζιους υποψηφίους στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Κι αυτό γιατί από τις επιλογές της Ρηγίλλης μόνο ο Π. Ψωμιάδης στην Κεντρική Μακεδονία φαίνεται να καταγράφει σαφές προβάδισμα. Τα ευρήματα προκαλούν εσωκομματική γκρίνια, καθώς αρκετά στελέχη αμφιβάλλουν για το κατά πόσο οι βασικοί υποψήφιοι της Ν.Δ. μπορούν να σηκώσουν το βάρος της μάχης κατά του Μνημονίου που επιδιώκει να δώσει η Ν.Δ.

ΚΟΝΤΡΑ στον νόμο Ραγκούση για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, που απαγορεύει στα πολιτικά κόμματα να διαθέτουν κουπόνια πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βγαίνει ο Περισσός. Το ΚΚΕ εξήγγειλε την έναρξη τρίμηνης οικονομικής εξόρμησης, ενώ καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν «άφοβα και θαρραλέα» το κόμμα.

ΕΥΡΕΙΑ ΝΙΚΗ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του ΑΚΡ αποτελεί το χθεσινό πλειοψηφικό «ναι» στο πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή του. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι και ψήφος εμπιστοσύνης στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία, όμως, θα πρέπει τώρα, λένε στην Αθήνα, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.