Με 7,8% προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών δεν δίνει χαρακτήρα ψήφου κατά του Μνημονίου στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες, όσο πλησιάζουν, αυξάνουν την συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,1% έναντι 21,3% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί το Κ.Κ.Ε. με 7,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4,55% και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 2,6%. Σε «δεύτερο κόμμα» αναδεικνύεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 28,7%.

Σε ό,τι αφορά την «πρεμιέρα» του «Καλλικράτη», στις εκλογές του Νοεμβρίου, οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι ψηφίσουν με γνώμονα αν συμφωνούν ή όχι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» (46,7%), ενώ το 25,5% τονίζει ότι θα ψηφίσει με βάση το αν αποδέχεται ή απορρίπτει το μνημόνιο. Το 13,3% υποστηρίζει ότι θα σταθμίσει την ψήφο του λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο αυτά ζητήματα.

Στο ερώτημα αν θα επιλέξουν κάποιον υποψήφιο με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά ή με βάση τη στάση του απέναντι στο Μνημόνιο, το 71,7% δηλώνει ότι θα επιλέξει με βάση την ικανότητα του υποψηφίου.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τον ανασχηματισμό (8-9 Σεπτεμβρίου), οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υποστηρίζοντας στην πλειοψηφία τους ότι αποτελεί ρύθμιση των εσωκομματικών ισορροπιών (65,6%), ότι ο πρωθυπουργός επέδειξε τάσεις συμβιβασμού (51,3%) και ότι δεν σηματοδοτεί ισχυροποίηση της κυβέρνησης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης (53%).

Ταυτόχρονα, οι ερωτώμενοι αμφιβάλλουν ότι η πεντάδα των υπουργών που έχει αναλάβει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος και Παμπούκης ) θα μπορέσει να έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς την εμπιστεύεται -αρκετά ή πολύ- ένα ποσοστό 43,9%.

Δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει και δημοσκόπηση της MRΒ για την «Real News». Το 50,3% αξιολογεί αρνητικά τις αλλαγές και η πλειοψηφία (48,8%) πιστεύει ότι ο ανασχηματισμός δεν ενίσχυσε την εικόνα του Γ. Παπανδρέου.

Αρνητικά (70%) κρίνεται επίσης η αύξηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Πάντως, το 41,4% θεωρεί το ότι παρόν κυβερνητικό σχήμα θα αντεπεξέλθει καλύτερα από το προηγούμενο στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Ότι ο ανασχηματισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα πολιτικά οφέλη προκύπτει -ως γνώμη των πολιτών- και από έρευνα της Alco για το «Πρώτο Θέμα».

Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε γκάλοπ της Marc για το «Έθνος της Κυριακής», καταδεικνύεται ότι από τις κάλπες του Νοεμβρίου μπορεί να προκύψουν εκπλήξεις.

Βάσει της έρευνας, στο δήμο Αθηναίων προηγείται ο Ν. Κακλαμάνης, με τον Γ. Καμίνη σε μικρή απόσταση (4,4 μονάδες τη δεύτερη Κυριακή).

Στην περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με την έρευνα της Marc, ο Γ. Σγουρός προηγείται με σαφήνεια. Εντούτοις, όπως φαίνεται στην έρευνα της ΜRB, τυχόν υποψηφιότητα του Γ. Δημαρά για την Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τα δεδομένα, καθώς όχι μόνο φαίνεται να έρχεται δεύτερος σε προτιμήσεις μετά τον Γ. Σγουρό για τον πρώτο γύρο, αλλά και να είναι ο μόνος που τον νικά σε περίπτωση αναμέτρησης στον δεύτερο γύρο.

Σαφές προβάδισμα δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις στον Γ. Μίχα για τον Δήμο Πειραιά και στον Π. Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προβάλλει ως «ντέρμπι» μεταξύ Κ. Γκιουλέκα και Γ. Μπουτάρη (Marc), ενώ στη δημοσκόπηση της MRB έχει προβάδισμα ο κ. Μπουτάρης.