«ΤΟ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ µοντέλο δεν είναι λειτουργικό ούτε για µας πλέον». Αυτήν την απροσδόκητη απάντηση έδωσε ο Φιντέλ Κάστρο στον αµερικανό δηµοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντµπεργκ, ανταποκριτή του περιοδικού «Αtlantic», όταν ο τελευταίος τον ρώτησε στη διάρκεια ενός γεύµατος αν το κουβανικό µοντέλο αξίζει ακόµη να εξαχθεί. Ο Γκόλντµπεργκ ταξίδεψε στο νησί της Καραϊβικής ύστερα από πρόσκληση του ίδιου του Κάστρο, προκειµένου να συζητήσουν ένα άρθρο του για το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν.

Κι όπως γράφει στο µπλογκ του, δεν πίστευε στ’ αυτιά του όταν άκουσε αυτήν τη δήλωση.

Ζήτησε λοιπόν διευκρινίσεις από την Τζούλια Σβάιγκ, ειδικό σε θέµατα Κούβας από το Συµβούλιο Διεθνών Σχέσεων που ταξίδευε µαζί του. «Δεν νοµίζω πως ο Φιντέλ απέρριψε τις ιδέες της Επανάστασης», του είπε. «Νοµίζω πως αυτό που εννοούσε είναι πως το κουβανικό µοντέλο προβλέπει έναν υπερβολικά µεγάλο ρόλο του κράτους στην οικονοµική ζωή της χώρας».

Στο τέλος του γεύµατος, ο Φιντέλ πρότεινε στον δηµοσιογράφο να πάνε την εποµένη στο ενυδρείο να δουν µαζί την επίδειξη των δελφινιών. «Τα δελφίνια είναι πολύ έξυπνα ζώα», είπε ο Κάστρο. «Μα έχω ραντεβού µε την επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Κούβας», αντέτεινε ο δηµοσιογράφος.

«Φερ’ τη µαζί σου». Κάποιος από το τραπέζι παρατήρησε ότι το ενυδρείο είναι κλειστό τις Δευτέρες. «Θα το ανοίξουµε», είπε ο Φιντέλ. Και το άνοιξε.

Κανείς δεν µπορεί να αρνηθεί, άλλωστε, ότι έχει κάνει και πιο δύσκολα πράγµατα.