Με τον ανασχηµατισµό της κυβέρνησής του, ο Γιώργος Παπανδρέου σηµατοδότησε ένα νέο ξεκίνηµα. Εγινε µια νέα αρχή, που συµπυκνώνει την εµπειρία των ένδεκα µηνών διακυβέρνησης και δίνει καινούργιο δυναµισµό στη µεγάλη εθνική προσπάθεια, για να σωθεί η χώρα από το δηµοσιονοµικό αδιέξοδο, να υπερβεί την αναπτυξιακή καχεξία και να νικήσει τη θεσµική υστέρηση που την καθηλώνει. Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι ήρθε για να κάνει τοµές παντού. Για να βάλει την πατρίδα σε νέα τροχιά, χωρίς συµβιβασµούς µε τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ο ανασχηµατισµός ήταν µια έκλυση πολιτικής ενέργειας, που πρέπει να αποβεί καταλυτική. Τα πρώτα σχόλια στα διεθνή media επιβεβαιώνουν ότι πάµε καλά. Γιατί ο αγώνας για την οικονοµία και την εσωτερική µεταρρύθµιση δεν είναι αποκοµµένος από την προσπάθεια επαναπροσδιορισµού της θέσης µας στον κόσµο. Δεν µπορείς να καταστήσεις τη χώρα επενδυτικά ελκυστική µόνο µε θεσµικές παρεµβάσεις, όσο βαθιές και ουσιαστικές και αν είναι, αν δεν αποκαταστήσεις τις διεθνείς της σχέσεις, αν δεν απευθυνθείς σε νέους εταίρους, αν δεν «ξανασυστήσεις» στη διεθνή κοινότητα τη νέα Ελλάδα που δηµιουργείς.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Εδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ένας άβουλος παρίας των διεθνών σχέσεων, που τρέχει ασθµαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις και ζει στο περιθώριο, εγκλωβισµένη σε αµυντικές λογικές και σε σύνδροµα αποµονωτισµού. Η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει ένας σηµαντικός παίκτης στην περιοχή µας, που αναλαµβάνει πρωτοβουλίες και διαδραµατίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα περιφερειακά ζητήµατα ασφάλειας. Ενας παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως και για τα Βαλκάνια.

Συµβαίνει να έχω προσωπική εµπειρία του Μεσανατολικού εκ των έσω. Ηδη από το 1999 συµµετείχα στη διαδικασία των ειρηνευτικών συνοµιλιών ως θεσµικός οικονοµολόγος ειδικός στα ιδιοκτησιακά δικαιώµατα. Το 2007, το «Κουαρτέτο» µού ανέθεσε τον ίδιο ρόλο. Τώρα είµαι εκλεγµένη πρόεδρος των αντιπροσώπων των Κοινοβουλίων της Μεσογείου, για τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη. Αυτές οι ιδιότητες, µου επιτρέπουν να διαπιστώνω «µετά λόγου γνώσεως» πόσο σηµαντική ήταν η αρχή που έγινε µε τη συνάντηση Παπανδρέου – Νετανιάχου. Με βάση τις ιστορικά άριστες σχέσεις της χώρας µας µε τον αραβικό κόσµο, σχεδιάστηκε και πραγµατοποιήθηκε µια κίνηση µεγάλης πνοής. Επειτα από επικοινωνία και συνεννοήσεις µε τις αραβικές χώρες που συνοµιλούν µαζί µας, η Ελλάδα ανέπτυξε µια διπλωµατική πρωτοβουλία µεσολάβησης και έχτισε νέες γέφυρες συνεννόησής τους µε το Τελ Αβίβ, που µπορεί να αποδειχθούν κρίσιµες για την ασφάλεια στην περιοχή. Ταυτόχρονα πέτυχε να εµβαθύνει και να διευρύνει τις διµερείς σχέσεις µε το Ισραήλ, προωθώντας τη συνεργασία σε τοµείς ζωτικούς για την πατρίδα µας – όπως ο τουρισµός, οι επενδύσεις, η τεχνολογία, αλλά και η άµυνα. Αξιοποιήσαµε τα παραδοσιακά ερείσµατα, για να ανοίξουµε καινούργιες προοπτικές. Ξυπνήσαµε ένα πολιτικό κεφάλαιο που κοιµόταν, και το κάναµε παραγωγικό, το βάλαµε να «δουλεύει» για το καλό του τόπου.

Η νέα σχέση µε το Ισραήλ είναι ένα σηµαντικό δείγµα γραφής µιας εξωτερικής πολιτικής, προσηλωµένης στην ελληνοκεντρική προσέγγιση, οπλισµένης µε αυτοπεποίθηση και δυναµισµό, που ενδυναµώνει την Ελλάδα και κατοχυρώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην περιοχή, χωρίς να απειλεί κανέναν. Χωρίς κανέναν ετεροπροσδιορισµό – ούτε «φιλο-κάτι», ούτε «αντι-τάδε». Χωρίς σκέψεις συγκρότησης κάποιου αντιτουρκικού άξονα, όπως λένε εκείνοι που αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η ελληνική «οστ πολιτίκ» είναι απλώς… ελληνική! Δεν στρέφεται εναντίον της Αγκυρας, ούτε και κανενός άλλου. Είναι µια κίνηση που φέρνει τη χώρα µας στο κέντρο των εξελίξεων και την καθιερώνει ως παράγοντα σταθερότητας και δύναµη ειρήνης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να αυξήσει το κύρος και την παρεµβατική ισχύ της πατρίδας µας, χωρίς να εµπλέκεται σε τυχοδιωκτισµούς σύµπηξης κάθε είδους «αξόνων». Προσπαθούµε βήµα µε βήµα, κίνηση µε κίνηση, να κερδίζουµε συνεχώς έδαφος προς όφελος της Ελλάδας.

Αλλάζουµε την πατρίδα, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τη θέση της στον κόσµο του αύριο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει σηµαντικός παίκτης στην περιοχή, µε πρωτοβουλίες και ενεργό ρόλο

Η Ελενα Παναρίτη είναι βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ