Θα προχωρήσει στην καύση του Κορανίου ιερέας σεεκκλησίαστη Φλόριντα των ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί απειλή για τη ζωή των στρατιωτών.

Η πράξη έχει προγραμματιστείστην ένατη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το σχέδιο της εκκλησίας «ασεβές και αισχρό».

Σφοδρή είναι η αντίδραση τόσο από τις μουσουλμανικές χώρες όσο και από το ΝΑΤΟ. Στο θέμα παρενέβη και ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση «βλακώδη και επικίνδυνη».

Ωστόσο, ο οργανωτής της κίνησης, πάστορας Τέρι Τζόουνς, δήλωσε: «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα ακραία στοιχεία του Ισλάμ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η συζήτηση για τις σχέσεις με το Ισλάμ έχει «ανάψει» μετά και την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα να χτιστεί τέμενος πολύ κοντά στο Σημείο Μηδέν.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε μιλώντας σε επίσημο δείπνο για την έναρξη του Ραμαζανιού: «Μου δίνει θάρρος η ξεκάθαρη και κατηγορηματική καταδίκη αυτής της ασεβούς και αισχρής πράξης».

Παρ’ όλο που το εκκλησίασμα του πάστορα Τέρι Τζέιμς δεν ξεπερνά τα 50 άτομα, τα σχέδιά του έχουν έρθει αντιμέτωπα με τη διεθνή κατακραυγή, ενώ έχουν ήδη γίνει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδονησία και το Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Πετρέους, επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η πράξη του πάστορα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, «όχι μόνο στην Καμπούλ, αλλά σε ολόκληροτον κόσμο».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε και αυτός το σχέδιο υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια πράξη θα έθετε σε κίνδυνο τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Πάντως, ο πάστορας, συγγραφέας βιβλίου με τίτλο «Το Ισλάμ είναι του Διαβόλου», δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες, αλλά «είναι ώρα να σταματήσει η Αμερική να απολογείται για τις πράξεις της και να υποκλίνεται σε βασιλιάδες».