Ανοιχτά κατηγορεί ητουρκική αντιπολίτευση την Ε.Ε. γιατί στηρίζει την συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, εκτοξεύοντας μάλιστα κατηγορίες για «διαφθορά».

Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δημόσια ομιλία του στις δυτικές επαρχίες της Τουρκίας κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ότι επιχειρεί με τη συνταγματική μεταρρύθμιση να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι στηρίζει τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα όργανα της Ε.Ε. έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν σε δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου συμπληρώνουν απαραίτητα κενά στο θεσμικό πλαίσιο της Τουρκίας, εναρμονίζοντας το με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θετική η Ε.Ε.

Ο αρμόδιος εισηγητής στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κ.Oomen-Ruijten δήλωσε την τελευταία εβδομάδα ότι η επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών που έχουν ήδη εγκριθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα είναι «ένα σημαντικό βήμα στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και εκσυγχρονισμό των θεσμών της».

Ο Κιλιτσντάρογλου επέκρινε τις παρατηρήσεις αυτές και σημείωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο Ευρωπαίος εισηγητής είχε δεχθεί «πολύ μεγάλα δώρα στην Τουρκία και δώρα δόθηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους που τους φιλοξένησαν, και τους παρείχαν πολυτελή αυτοκίνητα, όλα θα πρέπει να ερευνηθούν».

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται με τη συνταγματικήμεταρρύθμισηείναι και η κατάργηση της ασυλίας που είχε παραχωρηθεί στους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος και ο περιορισμός των δυνατοτήτων του στρατού να επεμβαίνει στην πολιτική ζωή.

Μπαγίς: «Προσέξτε το Όχι»

Ένα ενδεχόμενο «όχι» στο δημοψήφισμα «θα είναι βούτυρο στο ψωμί όσων δεν θέλουν να δουν την Τουρκία στην ΕΕ», λέει ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

«Κάθε άρθρο έχει τη θέση του στο κεκτημένο της ΕΕ», είπε και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει και τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο Τούρκος υπουργός σχολίασε δηλώσεις του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική κυβέρνηση «εξαγόρασε» την εισηγητική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ένας τέτοιος ισχυρισμός πλήττει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της Τουρκίας», είπε ο Μπαγίς και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «Ναι» κυριαρχεί με πάνω από 50% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.