Τέλος καλό, όλα καλά. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστούν οι ενδοκυβερνητικές διεργασίες που απέληξαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ. Με τόλμη σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, αλλά με περίσκεψη ως προς τους στόχους, ο Πρωθυπουργός αναδιέταξε ριζικά τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναδεικνύει έτσι ότι ο ίδιος πήρε τα μηνύματα από την κοινωνία, από την οικονομία και από το διεθνές περιβάλλον.

Ταυτόχρονα όμως έστειλε στις ίδιες κατευθύνσεις μηνύματα τα οποία κινούνται σε διακριτούς άξονες και επιτρέπουν να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα. – Πρώτον, ύστερα από την περίοδο της σταθεροποίησης της οικονομίας τίθεται σε προτεραιότητα η κίνηση των μηχανισμών της ανάπτυξης και αυτό είναι προφανές από την αναμόρφωση των χαρτοφυλακίων και την αντιστοίχηση των προσώπων.

– Δεύτερον, οι χειρισμοί που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά απαιτούν πλην του ενθουσιασμού και πολιτική εμπειρία και γι΄ αυτό επιστρατεύονται δοκιμασμένα στελέχη που θα συνεχίσουν με το δικό τους πολιτικό απόθεμα τις ίδιες μάχες.

– Τρίτον, είναι φανερή η διάσταση της συνοχής που θέλει να δώσει στη νέα κυβέρνησή του ο Πρωθυπουργός αφήνοντας εκτός νυμφώνος στελέχη που με τον τρόπο τους συνέβαλαν στη δημιουργία ρηγμάτων, κατά την αναζήτηση προσώπων για τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα επιβραβεύει όσους κινήθηκαν με αποφασιστικότητα στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Από τον συνδυασμό αυτών των συμπερασμάτων προκύπτει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα από την προηγηθείσα τα προβλήματα της χώρας, αλλά και να μεταδώσει στους πολίτες αισθήματα εμπιστοσύνης και κατανόησης.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται μια νέα αρχή και προφανώς αυτό το νόημα ήθελε να δώσει στις αποφάσεις του ο Πρωθυπουργός.

Η νέα κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη σε μια κρίσιμη περίοδο, αλλά έχει με το μέρος της δύο στοιχεία που δεν είχε η προηγούμενη.

– Πρώτον, γνωρίζει την κατάσταση που παραλαμβάνει, ενώ οι υπουργοί που ανέλαβαν αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου έπεφταν από τη μια έκπληξη στην άλλη.

– Δεύτερον, οι δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις είναι πίσω της και στον δικό της ορίζοντα υπάρχουν σαφώς περισσότερη αισιοδοξία και πιο ελπιδοφόρες προοπτικές- σε σχέση με τη ζοφερή εικόνα του περασμένου έτους τουλάχιστον.

Κατά συνέπεια οι νέοι υπουργοί μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Αρκεί να αποφύγουν τις καθυστερήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις που ταλάνισαν το απελθόν κυβερνητικό σχήμα και γι΄ αυτό εξάλλου κατέστησαν αναγκαία την αλλαγή του.

Το βέβαιο όμως είναι ότι δεν έχουν περίοδο χάριτος.

Και γι΄ αυτό πρέπει να δείξουν αμέσως ότι είναι άξιοι αυτής της επιλογής.