Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί η χώρα µας σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει γίνει στην καταπολέµηση του καρκίνου του µαστού – ενώ στην Ε.Ε η θνησιµότητα από τη νόσο παρουσιάζει πτωτική τάση, στην Ελλάδα εµφανίζεται ελαφρά αύξηση. Οι ειδικοί καταλήγουν πως η µη αξιοποίηση των σύγχρονων µέσων διάγνωσης και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που ακολουθούν οι Ελληνίδες ευθύνονται για το ελληνικό παράδοξο.


Μια οµάδα ερευνητών µε «οδηγό» τον επιδηµιολόγο Ρhilippe Αutier, του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Πρόληψη (iΡRΙ), µελέτησαν τις µεταβολές στα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του µαστού κατά την περίοδο 1989 – 2006. Τα δεδοµένα που προέκυψαν από την ανάλυση της βάσης δεδοµένων του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας έδωσαν «ανάσα» ελπίδας στις Ευρωπαίες, δεδοµένου πως η θνησιµότητα έχει πέσει κατά µέσο όρο κατά 19%.

Σύµφωνα µε την ίδια έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστηµονική επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal», στην Ισλανδία, την Αγγλία και το Λουξεµβούργο έχει σηµειωθεί πτώση στη συχνότητα των θανάτων που φτάνει έως και το 45%. Στον αντίποδα βρίσκεται η χώρα µας, όπου από το 1989 έως και το 2006 σηµειώθηκε αύξηση στη θνησιµότητα της τάξεως του 1,4%. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσµατα και για τη Λιθουανία, όπου διπαστώθηκε αύξηση 11,4%.

«Οι ελαφρές αυξήσεις των θανάτων από καρκίνο συσχετίζονται µε χαµηλά ποσοστά προληπτικών ελέγχων, µικρό αριθµό µονάδων µαστογραφίας, καθυστερήσεις στη λήψη αντικαρκινικών φαρµάκων και χαµηλές δαπάνες στον τοµέα της υγείας», υπογραµµίζεται στην ίδια έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως µόλις µία στις δύο Ελληνίδες άνω των 50 ετών έχει υποβληθεί σε µαστογραφία. Και όπως φαίνεται από σχετική έρευνα, το ασφαλιστικό ταµείο αλλά και η οικονοµική κατάσταση των πολιτών είναι δύο σηµαντικές παράµετροι που καθορίζουν εάν θα είναι συνεπείς στο τακτικό ραντεβού µε τον γιατρό τους, από τη στιγµή, µάλιστα, που δεν υπάρχει εθνικό πρόγραµµα προληπτικού ελέγχου.

Οµως, από το σύνολο των µαστογράφων που λειτουργούν στη χώρα µας, µόλις το 3% βρίσκονται σε δηµόσια νοσοκοµεία _ το υπόλοιπο 97% βρίσκεται σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Ετσι εξηγείται και το γεγονός πως η λίστα αναµονής για µία µαστογραφία σε νοσοκοµείο του ΕΣΥ αγγίζει ακόµη και τους πέντε µήνες!

Το ΕΣΥ ωστοσο εκτός από τεχνολογικά «γυµνό» είναι και «απαρχαιωµένο»: στην Αττική είναι διαθέσιµος µόνον έναν ψηφιακός τοµογράφος στο αντικαρκινικό νοσοκοµείο «Αγιος Σάββας», µε αποτέλεσµα οι λίστες αναµονής να αγγίζουν τους τρεις µήνες. Και ενώ το κόστος της εξελιγµένης αυτής εξέτασης φτάνει τα 110 ευρώ, τα περισσότερα Ταµεία δεν την καλύπτουν.

«Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί αύξηση στη συχνότητα εµφάνισης του καρκίνου του µαστού, συνεπώς ανάλογη είναι και η αύξηση της θνησιµότητας. Αυτό που ωστόσο µάς κάνει να αισιοδοξούµε είναι το γεγονός πως βλέπουµε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να ευαισθητοποιούνται. Και µάλιστα πρόκειται για νέες γυναίκες, οι οποίες επιµένουν να υποβληθούν σε ψηφιακή µαστογραφία», λέει στα «ΝΕΑ» η γιατρός – ακτινολόγος και υπεύθυνη στη Μονάδα Μαστογραφίας του «Αγίου Σάββα» κ. Ράνια Αγγελάτου.

Στο µεταξύ το κενό στους προληπτικούς ελέγχους προσπαθεί να καλύψει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, µέλη της οποίας «οργώνουν» την Ελλάδα µε δύο κινητές οµάδες. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξεταστεί 15.000 γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε µαστογραφικό έλεγχο.

«Το 90% εξ αυτών δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε µαστογραφία και όπως φάνηκε από τις εξετάσεις περίπου 70 γυναίκες έπασχαν απο καρκίνο.

Στόχος µας είναι να επεκτείνουµε το πρόγραµµα τα επόµενα χρόνια, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης στην πρόληψη», υπογραµµίζει ο γενικός γραµµατέας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Βαγγέλης Φιλόπουλος.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Χαµηλά ποσοστά προληπτικών ελέγχων, έλλειψη κρατικών µαστογράφων, χαµηλές δαπάνες για την υγεία

«Πρόβληµα» µε τις περιττές θεραπείες


ΠΑΡΑ ΤΑ καλά αποτελέσµατα σε ό,τι αφορά τη µείωση της θνησιµότητας από τον καρκίνο του µαστού, στην Αγγλία έχει αναζωπυρωθεί η διαµάχη που έχει χωρίσει την επιστηµονική κοινότητα σε δύο στρατόπεδα, µε τους γιατρούς να διαφωνούν για την αξία των προληπτικών εξετάσεων.

Νέα έρευνα που αντλεί τα στοιχεία της από το βρετανικό Εθνικό Σύστηµα Υγείας δείχνει πως για κάθε γυναίκα που κερδίζει τη µάχη µε τον καρκίνο χάρη στη µαστογραφία, άλλες δέκα υποβάλλονται σε περιττές θεραπείες, συµπεριλαµβανοµένης της µαστεκτοµής.

«Δεν µπορείς να αποθαρρύνεις τους πολίτες να κάνουν γενικό προσυµπτωµατικό έλεγχο, ωστόσο πρόκειται για ιατρική πράξη που είναι αποτελεσµατική όταν γίνεται κατά διαστήµατα» τονίζει ο καθηγητής Επιδηµιολογίας στο Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ και ακαδηµαϊκός κ. Δηµήτρης Τριχόπουλος.

«Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, υπάρχει ένα κρίσιµο σηµείο εξέλιξης της νόσου όταν αρχίζουν οι µεταστάσεις. Το στοίχηµα του τσεκάπ είναι να γίνει η διάγνωση πριν από αυτό το σηµείο» λέει. Ο ίδιος προτείνει στις γυναίκες να αρχίζουν τη µαστογραφία αφού έχουν κλείσει τα 45 έτη και να την επαναλαµβάνουν κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε χρόνο, όπως συχνά προτείνεται στη χώρα µας. Η πρόληψη ωστόσο είναι η µία όψη του νοµίσµατος. Η παχυσαρκία, η µειωµένη φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και η καθυστέρηση της µητρότητας αποτελούν εξίσου σηµαντικές παραµέτρους που εξηγούν την αύξηση των κρουσµάτων καρκίνου του µαστού στη χώρα µας.