Μόνο δύο κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν τελικώς χωρίς υπουργεία, ουσιαστικά η εξής μία: η Κατερίνα Μπατζελή, αφού ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης προορίζεται για τη θέση γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Μπατζελή πλήρωσε με την έξοδό της από την κυβέρνηση την άρνησή της να είναι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος. Αντιθέτως, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης διατηρεί το αξίωμά του παρότι ο ίδιος ήταν πεπεισμένος ότι επρόκειτο να καρατομηθεί μετά το «όχι» που είπε για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε σημείο μάλιστα που είχε μαζέψει τα πράγματά του από το υπουργικό γραφείο. Την ίδια ώρα, στη νέα κυβέρνηση εισέρχονται 17 νέα στελέχη: 3 υπουργοί, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Διαμαντίδης και μία πλειάδα υφυπουργών και αναπληρωτών: οι Δημήτρης Κουσελάς (Οικονομικών), Μανόλης Οθωνας (Προστασίας του Πολίτη), Βασίλης Κεγκέρογλου (υφυπουργός Εργασίας), Αννα Νταλάρα (υφυπουργός Εργασίας για Μεταναστευτική Πολιτική), Ελπίδα Τσουρή (Θαλασσίων Υποθέσεων και Νήσων), Τάκης Ρήγας (Οικονομίας), Μιλένα Αποστολάκη (Αγροτικής Ανάπτυξης), Μιχάλης Τιμοσίδης (Υγείας, Αθλησης), Χρήστος Αηδόνης (Υγείας, Αθλησης), Ντίνος Ρόβλιας (Οικονομίας), Δημήτρης Δόλλης (Εξωτερικών), Σωκράτης Ξυνίδης (Οικονομίας με αρμοδιότητα για την Μακεδονία και τη Θράκη), Γιάννης Κουτσούκος (Αγροτικής Ανάπτυξης), Τηλέμαχος Χυτήρης (Πολιτισμού με αρμοδιότητα ΜΜΕ).

Στη νέα κυβέρνηση μπαίνουν τρεις νέες γυναίκες (Νταλάρα, Τσουρή, Αποστολάκη) και πολλοί βουλευτές της Περιφέρειας οι οποίοι στην πλειονότητά τους στήριξαν τον Γιώργο Παπανδρέου στον δρόμο για την προεδρία.

Η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης δεν θα καλυφθεί, τουλάχιστον επί της παρούσης, μετά την αποχώρηση του Απόστολου Κατσιφάρα, ο οποίος είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό σχήμα επρόκειτο να ενταχθεί και ο Ηλίας Μόσιαλος (υπουργείο Εσωτερικών) ωστόσο έως τις πρώτες πρωινές ώρες δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του.

Μετά και τις νέες υπουργοποιήσεις το υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το Εξωτερικών έχουν συνολικά από 4 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ δύο υφυπουργούς έχει και το υπουργείο Υγείας αλλά και το Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αντίδραση της Ν.Δ.

«Προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών» χαρακτήρισε η Ν.Δ. τον ανασχηματισμό, κάνοντας παράλληλα λόγο για «αυτοδιασυρμό» της κυβέρνησης. «Δεν χρειάστηκαν παρά 11 μήνες και μία μακρά νύχτα, με ένα πρωτοφανές κωμικοτραγικό παρασκήνιο, για να αναγνωρίσει ο Πρωθυπουργός την αποτυχία της κυβέρνησής του. Με τον ανασχηματισμό, που είναι προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών, την πληρώνουν βέβαια ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης. Ομως, με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής θα συνεχίσουν να την πληρώνουν ο τόπος μας και ο λαός μας. Τελικά, είναι μια κυβέρνηση για τα “μαύρα μεσάνυχτα” που αυτοδιασύρεται από το ξεκίνημά της εξαιτίας των χειρισμών του Πρωθυπουργού», ήταν η πρώτη αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος Παν. Παναγιωτόπουλου.

Η «ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ»

Πολλούς βουλευτές της Περιφέρειας και τρεις νέες γυναίκες έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα