Για την οικονοµική κρίση και τις επιπτώσεις της όλο και θα ενηµερωνόσασταν στις διακοπές σας. Κάνετε λάθος, όµως, αν νοµίζετε ότι στη διάρκεια της άδειάς σας δεν συνέβη τίποτα άλλο στον κόσµο.


Ο Μοϊσές Ναΐµ, διευθυντής του περιοδικού «Foreign Ρolicy», ξεχωρίζει τέσσερις µεγάλες ειδήσεις του διµήνου της θερινής ραστώνης. Η πρώτη είναι η ανακοίνωση του αµερικανικού Οργανισµού Διαχείρισης των Ωκεανών και της Ατµόσφαιρας ότι κατά το πρώτο εξάµηνο του 2010 η µέση θερµοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,68 βαθµούς Κελσίου σε σχέση µε τον µέσο όρο όλου του 20ού αιώνα. Η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς φωτιές στη Ρωσία και καταστροφικές πληµµύρες στο Πακιστάν. Τα ακραία φαινόµενα πολλαπλασιάζονται.

Η δεύτερη είδηση είναι ότι οι Κινέζοι δεν πήγαν διακοπές: η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της ξεπέρασε εκείνο της Ιαπωνίας, µε αποτέλεσµα η οικονοµία της να καταλαµβάνει πλέον τη δεύτερη θέση στον κόσµο µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες. Τον περασµένο µήνα, τρίτον, ανακοινώθηκε η συγχώνευση της βραζιλιάνικης αεροπορικής εταιρείας Τam µε τη χιλιανή Lan, γεγονός που οδηγεί στη δηµιουργία της τρίτης σε κέρδη αεροπορικής εταιρείας στον κόσµο και δείχνει την τεράστια άνοδο της λατινοαµερικανικής µεσαίας τάξης. Οι καταθέσεις, τέταρτον, της Ναόµι Κάµπελ και της Μία Φάροου στο Δικαστήριο της Χάγης, εκτός από το να τροφοδοτήσουν τα κουτσοµπολιά των σκανδαλοθηρικών εντύπων, έδειξαν ότι µερικοί πρώην δικτάτορες είναι λιγότερο τυχεροί από άλλους: ο Τσαρλς Τέιλορ της Λιβερίας βρίσκεται εκεί που του αξίζει, πίσω από τα κάγκελα.

Θα µπορούσε να ξεχωρίσει κανείς πολλά ακόµη µεγάλα γεγονότα των τελευταίων µηνών. Η στήλη θα σταθεί σε δύο. Το ένα είναι η απίστευτη ιστορία της Σακινέχ Μοχαµάντι Αστιάνι, την οποία οι ιρανοί µουλάδες απειλούν τώρα και µε (νέα) µαστίγωση πριν τη λιθοβολήσουν, επειδή δηµοσιεύτηκε στους «Τάιµς» µια φωτογραφία της χωρίς µαντίλα – που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είναι πλαστή! Η διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία της ίσως της κάνει περισσότερο κακό από καλό. Και δεν είναι η µόνη: η Σίβα ΝαζάρΑχάρι, µια 26χρονη αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωµάτων που κρατείται από τον περασµένο Δεκέµβριο, χαρακτηρίστηκε προχθές στη διάρκεια της δίκης της «εχθρά του Θεού» (!), κατηγορία που στη χώρα της επισύρει την ποινή του θανάτου.

Πραγµατικά συγκλονιστική είναι όµως και η παγίδευση των 33 χιλιανών µεταλλωρύχων επτακόσια µέτρα κάτω από τη γη. Ο τρόπος µε τον οποίο επιβιώνουν, οι σχέσεις ιεραρχίας που αναπτύσσουν, η άσκηση αυτοπειθαρχίας στην οποία υποβάλλονται κάθε στιγµή, το συναισθηµατικό βάρος της επικοινωνίας τους µε τον έξω κόσµο, αποτελούν άκρως διδακτικά πράγµατα για τους µελετητές της ανθρώπινης φύσης. Οπως και να λήξει αυτή η περιπέτεια – και ελπίζουµε να λήξει αίσια – χρωστάµε σ’ αυτούς τους ανθρώπους απέραντη ευγνωµοσύνη.

LΙΝΚ: http://diastaseis.blogspot.com