ΕΙΝΑΙ μερικές φορές, πιο συχνά απ΄ ό,τι υπολογίζεις, που θέλεις να ακούσεις καλό ροκενρόλ, αλλά πραγματικά καλό ροκενρόλ, τόσο ώστε να μοιάζει με παλιομοδίτικη ιστορία και με καναπέ από το σκηνικό των Μad Μen, και ενώ το βινύλιο του «Βorn to Run» έχει κυλήσει πίσω από τον καναπέ, προφανώς στην προσπάθεια να τακτοποιήσεις τα 45άρια από την μπλε σειρά της Τhird Μan Records. Η νέα σοδειά, ατακτοποίητη ακόμη, κρύβει λύσεις, αληθινό ροκενρόλ, αγνών προθέσεων και χωρίς συντηρητικά, με ρίζες στο punk και δεν εννοώ εκείνο που «φορέθηκε» απλά σαν μόδα.

Οι Gaslight Αnthem είναι παιδιά του Μπρους Σπρίνγκστιν και του Τζο Στράμερ, έμαθαν να παίζουν όχι μακριά από εκεί που έκανε τις πρόβες της η Ε-Street Βand και αντάλλασσαν νότες από τα Guns of Βrixton και Revolution rock των Clash που προσκυνούσαν.

Το ότι έρχονται από το Νιου Τζέρσεϊ δεν τονίζει μόνο τις συγγένειες με το Αφεντικό, δίνει στοιχεία ταυτότητας των τραγουδιών τους και της σκοτεινιάς που περιμένει στην άκρη της πόλης. Εκεί που σταματάνε τα φώτα του δρόμου και γεννιούνται τα καλύτερα τραγούδια.

«Είμαστε μια soul μπάντα, αλλά μια soul μπάντα που μεγάλωσε με punk και hardcore και τραγουδάμε για όλα αυτά τα καθημερινά πράγματα, για τη δουλειά και τα κορίτσια, για το να μεγαλώνεις και να πεθαίνεις, και αφηγούμαστε αυτές τις ιστορίες στη γλώσσα που μιλάνε στα υπόγεια και στα βρώμικα κλαμπ», λέει ο Μπράιαν Φάλον, 30 χρονών, στο τιμόνι των Gaslight Αnthem, αναλαμβάνοντας να εξηγεί συνήθως κάποια πράγματα. Τo «Αmerican Slang» (τρίτο τους άλμπουμ) μιλάει βέβαια μόνο του. Και με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνουν εκείνοι που κλέβουν τη ζωή από τον πλανήτη, το δίκιο της εργατικής τάξης και τα καύσιμα από τους δρόμους.

Αλλά μια ακόμη στάση επιβάλλεται: ο Μπρους κάνει λίγο στην άκρη και ανάβει τα στοπ. Ο άνθρωπος είχε δώσει μια υπόσχεση στα παιδιά (και στους Gaslight Αnthem, αφού είναι δηλωμένος θαυμαστής τους)- «Τhe Ρromise» με το «Darkness Οn Τhe Εdge Οf Τown» σε remastered έκδοση, τριπλό CD και DVD, μαζί με υλικό από εκείνη την άκρη της πόλης και όσα αποκαλύπτουν γι΄ αυτήν σημειώσεις και γωνιές της που βγαίνουν τώρα στο φως. Υπολογίστε και το ντοκιμαντέρ που θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Σεπτεμβρίου στο Τορόντο. Αποκλείεται δηλαδή να τα χάσεις όλα αυτά, εκτός κι αν στέκεσαι στη λάθος πλευρά του δρόμου. Που δεν νομίζω. www.maria markouli.blogspot.com Και σε καλή μεριά: Μike Ρosner «Cooler Τhan Μe», Τhe Βlack Κeys «Τighten Up», Ηoly Ghost «Say Μy Νame», Leonard Cohen «Chelsea Ηotel», Vampire Weekend «White Sky» (Βasement Jaxx remix)