Μειώσεις έως και 60% στις τιμές των φαρμάκων θα προβλέπει το νέο Δελτίο Τιμών, με περισσότερα από 4.000 φαρμακευτικά προϊόντα, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα. Κατά μέσον όρο η μείωση τιμών θα είναι 20%.

Το Δελτίο Τιμών επρόκειτο να εκδοθεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αργά χθες το βράδυ, ενώ αύριο αναμένεται η αγορανομική διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένα πλαφόν, τόσο στις αυξήσεις των τιμών όσο και στις μειώσεις τους. Στο νέο Δελτίο η τιμή των φαρμάκων προσδιορίζεται στο εξής με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών των χωρών- μελών της Ε.Ε. (για όσες υφίστανται και διατίθενται επίσημα στοιχεία), γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση για τα Ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Με το νέο σύστημα μειώνεται η τιμή διάθεσης των 89 πιο ακριβών σκευασμάτων της ελληνικής αγοράς σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, οι τιμές πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό 72% της τιμής πώλησης του αντίστοιχου πρωτότυπου.

Το κυριότερο είναι ότι οι τιμές όλων των φαρμακευτικών προϊόντων θα επανεξετάζονται και ανατιμολογούνται από την Υπηρεσία τρεις φορές τον χρόνο, με την έκδοση αντίστοιχων Δελτίων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνονται συνεχώς μειούμενες τιμές, καθώς πολλά φάρμακα στο εξωτερικό χάνουν την πατέντα τους και επομένως οι τιμές τους πέφτουν, άρα αντιστοίχως θα μειώνονται και στην Ελλάδα. Για να μπει ένα φάρμακο στη λίστα οι εταιρείες έχουν κληθεί να δεχθούν μια μείωση της τιμής τους, που θα αποδίδεται στα Ασφαλιστικά Ταμεία («rebate»), ενώ επιπλέον αυστηροποιείται η διαδικασία ελέγχου τιμών όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, με την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, με χρήση στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων (μια νεοσυσταθείσα βάση δεδομένων 240.000 φαρμακευτικών προϊόντων).

Στο νέο Δελτίο η τιμή προσδιορίζεται στο εξής με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών των χωρών- μελών της Ε.Ε.