Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα τη σύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι ελληνικές τράπεζες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

«Είμαι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι οι όροι σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορεί να προσφεύγει στο ταμείο εναρμονίζονται με τους κανονισμούς των προγραμμάτων στήριξης του χρηματοοικονομικού κλάδου σε περιόδους κρίσεων», είπε ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, σε σχετική ανακοίνωση.

Η Κομισιόν, αρμόδια σε θέματα ανταγωνισμού στην ΕΕ, είπε ότι το ταμείο θα βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.

Τα κεφάλαια του ταμείου είναι 10 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Η Κομισιόν έκρινε ότι το καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης ήταν συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, βάσει των οποίων επιτρέπεται η χορήγηση ενισχύσεων για την αντιμετώπιση μίας σοβαρής διαταραχής στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Στόχος του ταμείου είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όταν δεν είναι δυνατό να διατεθούν κεφάλαια μέσω των κανονικών, συνήθως ιδιωτικών, μηχανισμών.

Το ταμείο θα παρέχει ίδια κεφάλαια σε πιστωτικά ιδρύματα με την αγορά προνομιούχων μετοχών και, υπό ορισμένους όρους, κοινών μετοχών των αντίστοιχων τραπεζών.

Για τις προνομιούχες, το καθεστώς προβλέπει αμοιβή 10% για τις μετοχές και θέτει απαρεγκλίτως ορισμένους περιορισμούς συμπεριφοράς, όπως απαγόρευση της καταβολής μερισμάτων και τοκομεριδίων.

Επιπλέον, όλες οι τράπεζες που θα λάβουν στήριξη από το ταμείο είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν σχέδιο αναδιάρθρωσης στην Κομισιόν.