ΜΕΧΡΙ το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει η αλλαγή φρουράς στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την εταιρεία Αbu Dhabi Μar να διαδέχεται τους Γερμανούς της ΤhyssenΚrupp στη διοίκηση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας.

Οι κρίσιμες συναντήσεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τα ζητήματα των υποβρυχίων και το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.

(Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) ολοκληρώθηκαν και στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ΤhyssenΚrupp Μarine Systems κ. Ηans Christoph Αtzpodien και με τον πρόεδρο της Αbu Dhabi Μar κ. Ιskandar Safa και συμφωνήθηκε η ακολουθητέα διαδικασία, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων και των εκπροσώπων των διαπραγματευτικών ομάδων των τριών πλευρών.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων λύθηκαν μια σειρά από εκκρεμή θέματα και δόθηκαν οδηγίες στους νομικούς συμβούλους για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, το κείμενο της σύμβασης κινείται μέσα στις προβλέψεις του Framework Αgreement της 18ης Μαρτίου 2010.

Υπενθυμίζεται ότι ένα βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων παλαιότερων εποχών προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία που είχε οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κίνηση της διαδικασίας παραπομπής της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Το ζήτημα αυτό λύθηκε ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων στις αρχές Αυγούστου.