ΠΛΑΦΟΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ έως 10% στις τιμές χονδρικής των φαρμάκων, ώστε οι φαρμακοβιομηχανίες να μην τα υπερτιμολογούν, καθιερώνει η αγορανομική διάταξη που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη. Καθιερώνει επίσης πλαφόν μειώσεων έως 40%, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο, με πρόσχημα την πολύ χαμηλή τιμή οι βιομηχανίες να τα αποσύρουν από την αγορά και να τα επαναφέρουν έπειτα από λίγο καιρό ακριβότερα.

Τα πλαφόν θα ισχύσουν για μια μεταβατική περίοδο ώς τις 31 Μαρτίου, ενώ την Παρασκευή εκδίδεται το νέο Δελτίο Τιμών που πρόκειται να ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα. Για φάρμακα με τιμή έως 3 ευρώ το πλαφόν της αύξησης ορίζεται σε 10% και της μείωσης σε 15%. Πέραν αυτών τα πλαφόν αυξήσεων και μειώσεων για φάρμακα από 3 έως 5 ευρώ ορίζονται αντιστοίχως σε 10% και 20%, για τιμές 5-10 ευρώ 5% και 25%, για τιμές 10-15 ευρώ 5% και 30%, για τιμές 15-40 ευρώ 5% και 35%, για τιμές 40-50 ευρώ 5% και 40%, ενώ για τιμές 50 ευρώ και άνω 5% για την αύξηση, χωρίς ανώτατο όριο για τη μείωση.

Το Δελτίο θα προβλέπει, όπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», μειώσεις έως 60% στις τιμές των φαρμάκων και θα περιλαμβάνει περισσότερα από 4.000 φαρμακευτικά σκευάσματα (τα 2.350 πρωτότυπα). Οι νέες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων παραδόθηκαν χθες στην Επιτροπή Τιμών και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι αφού λάβουν γνώση των προτεινόμενων τιμών για την έκδοση του νέου Δελτίου, να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους εντός δύο εργάσιμων ημερών.