Η υπόσχεση που είχε δοθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για μειώσεις τιμών στα φάρμακα τηρείται. Οι εξαγγελίες που αναμένονται σήμερα από την υπουργό Λούκα Κατσέλη, και μεταξύ άλλων θα αναγγέλλουν λίστα 4.000 φαρμάκων, 2.600 βασικών και αρκετών ακόμα αντιγράφων με μειωμένες σημαντικά τις τιμές, αποδεικνύουν ότι ο κύκλος των επαφών και των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων με τις εταιρείες παρασκευής και εισαγωγής σκευασμάτων φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Εως σήμερα, ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων επέτρεπε στα εισαγόμενα σκευάσματα να παίρνουν μεγάλες αυξήσεις στη διάρκεια του χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούσαν πάντα να δημιουργούν τεχνητή έλλειψη στην αγορά. Η μείωση κατά 20% των τιμών, που σε ορισμένα σκευάσματα φτάνει, όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», και το 60%, ήταν ουσιαστική κυβερνητική προτεραιότητα. Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι της τρόικας να συμβάλει στην ουσιαστική μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης, κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως σε πρώτο στάδιο.

Η εξοικονόμηση ενός τέτοιου ποσού από τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία μπορεί να γίνει δυνατή λόγω και της συμπερίληψης στη συμφωνία μείωσης των τιμών και των λεγόμενων γενόσημων φαρμάκων, αντιγράφων δηλαδή των γνωστών, ευρέως διαδεδομένων και αρκετά πιο ακριβών σκευασμάτων. Είναι σημαντικό να μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφούν σκευάσματα που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τα ακριβά πρωτότυπα.

Η λίστα με τις νέες μειωμένες τιμές, βεβαίως, είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς την περιστολή της σπατάλης στον χώρο της υγείας. Καμιά λίστα, π.χ., δεν θα αποτρέψει όσους επίορκους ιατρούς κερδοσκοπούν είτε συνταγογραφώντας ακριβότερα σκευάσματα απ΄ αυτά που πραγματικά χρειάζονται οι ασθενείς τους είτε αντιμετωπίζοντας ασθένειες με πολύ περισσότερα φάρμακα απ΄ αυτά που πράγματι είναι αναγκαία.

Εξίσου σημαντικό είναι να μπει φρένο στην υπερτιμολόγηση των σκευασμάτων. Αυτό όμως που θα επιφέρει πραγματική μείωση του κόστους της υγείας είναι ο συνδυασμός της λίστας φαρμάκων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η περιστολή της σπατάλης, δηλαδή, σε συνδυασμό με τον έλεγχο και την περιστολή της διαφθοράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από