Το τάβλι είναι από τα αγαπηµένα παιχνίδια των Ελλήνων. Στα καφενεία, στις παραλίες και τις παρέες, ο ήχος από τα ζάρια και τα πούλια και οι αντιδράσεις των παικτών ξεκουφαίνουν τους γύρω τους. Το αγωνιστικό τάβλι, ωστόσο, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Οµοσπονδίας Βackgammon Γιώργος Κλείτσας, χρειάζεται ηρεµία και αυτοσυγκέντρωση, µελέτη και καλή στρατηγική.


1 Πείτε µας λίγα λόγια για την Οµοσπονδία.

Η Ελληνική Οµοσπονδία Βackgammon ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2007. Στα µέλη της συγκαταλέγονται αποδεδειγµένα οι ισχυρότεροι έλληνες παίκτες στο σύγχρονο αγωνιστικό τάβλι. Περισσότερα στο www. bgfed.gr. 2 Ποιες είναι οι διαφορές του αγωνιστικού από το τάβλι που παίζουν στο καφενείο;

Στο αγωνιστικό τάβλι παίζονται αποκλειστικά πόρτες µε βίδο, ο οποίος σπάνια παίζεται στα καφενεία. Είναι ένας κύβος που έχει στις πλευρές του τους αριθµούς 2, 4, 8, 16, 32 και 64. Οταν είναι η σειρά κάποιου παίκτη, µπορεί να προτείνει τον βίδο στον αντίπαλό του αρχικά στο 2, ουσιαστικά διπλασιάζοντας την αξία του παιχνιδιού. Ο αντίπαλος έχει δύο επιλογές, είτε να πάει πάσο και να χάσει πόντο είτε να δεχτεί τον βίδο οπότε το αποτέλεσµα της παρτίδας θα πολλαπλασιαστεί επί 2. Στη συνέχεια, ο παίκτης που έχει στην κατοχή του τον βίδο µπορεί να διπλασιάσει στο 4 και ούτω καθεξής. Αλλη διαφορά είναι το τριπλό παιχνίδι που µπορεί να χάσει κάποιος, αν δεν προλάβει να βγάλει όλα τα πούλια του από τον χώρο που µαζεύει ο αντίπαλός του όταν αυτός έχει µαζέψει όλα τα πούλια του.

3 Οι Ελληνες είναι καλοί ταβλαδόροι;

Είναι σε πολύ καλή θέση στο αγωνιστικό τάβλι σε διεθνές επίπεδο.

4 Ποιοι είναι οι παγκόσµιοι πρωταθλητές;

Οι Δανοί. 5 Στα διεθνή τουρνουά υπάρχουν διακρίσεις για τους έλληνες αθλητές;

Πάρα πολλές, σε ατοµικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ζευγών. Οι Γιώργος Κλείτσας – Μάνος Μαστοράκης είναι πρωταθλητές Ευρώπης για το 2010 και οι Τάκης Χατζέλης – Χάρης Χρηστίδης φιναλίστ στο πρόσφατο παγκόσµιο πρωτάθληµα στο Μonte Carlo. Μια ελληνική οµάδα αποτελούµενη από τους Χρήστο Γρούτσο, Γιώργο Κλείτσα και Αλέξανδρο Κολόνια κέρδισε το παγκόσµιο πρωτάθληµα οµάδων στο Μόντε Κάρλο το 2008.

6 Πώς γίνεται η επιλογή της εθνικής οµάδας;

Με το σύστηµα Εlo Rating που εφαρµόζεται στα µηνιαία πρωταθλήµατά µας.

7 Η νίκη είναι θέµα τύχης ή στρατηγικής;

Κατά βάση σωστής στρατηγικής. Η τύχη φυσικά παίζει ρόλο, αλλά στη διάρκεια εξισορροπείται. Ο καλός παίκτης δεν κερδίζει πάντα, κερδίζει πιο συχνά.

8 Μπορεί κάποιος να κλέψει εύκολα;

Οχι, γιατί χρησιµοποιούµε διαφανή ζάρια ακριβείας και ειδικά κουπάκια ανακατέµατος των ζαριών.

9 Ποια είναι η ιδανική πρώτη ζαριά;

Το 3-1 γιατί δηµιουργεί τον σκελετό για ένα µελλοντικό τετράπορτο, πεντάπορτο ή και εξάπορτο. Η πρόσθετη πόρτα αυξάνει επίσης την πιθανότητα να κάνει γκέλα ο αντίπαλος αν χτυπηθεί.

10 Χρειάζεται εµπειρία ή µελέτη;

Ενας ιδανικός συνδυασµός και των δύο.

11 Πώς µπορεί ένας παίκτης να προπονηθεί ώστε να γίνει καλύτερος;

Μετέχοντας σε αγώνες, µελετώντας βιβλία, κυρίως ξενόγλωσσα αλλά και τα λίγα ελληνικά και, κυρίως, παίζοντας εναντίον προγραµµάτων (νευρωνικά δίκτυα) που κυκλοφορούν στο εµπόριο. Το καλύτερο από αυτά είναι το extremegammon.

12 Ο έλληνας ταβλαδόρος µπορεί να µπει σε αγωνιστικά καλούπια;

Από την πείρα µας, είναι δύσκολο και ταυτόχρονα απογοητευτικό γιατί είναι κρίµα που τόσο δυναµικό, τόσο ταλέντο παραµένει στα καφενεία και δεν πυκνώνει τις τάξεις του αγωνιστικού ταβλιού.

13 Κερδίζει πάντα ο ζαράκιας;

Πολλοί, ιδίως στα καφενεία, το βρίσκουν εύκολη δικαιολογία όταν χάνουν. Στην πραγµατικότητα, το ζάρι µοιράζεται και δεν υπάρχουν µονίµως τυχεροί ή µονίµως άτυχοι παίκτες. Είναι στην ανθρώπινη φύση να θυµάται την γκίνια και να ξεχνάει την εύνοια των ζαριών.

14 Μπορεί κάποιος να κερδίσει χρήµατα από το αγωνιστικό τάβλι;

Ενας πολύ µικρός αριθµός επαγγελµατιών ξένων παικτών έχει κατορθώσει να ζει παίζοντας µόνο τάβλι. Αρκετοί παίκτες απλώς συµπληρώνουν το εισόδηµά τους.

15 Οι γυναίκες παίζουν;

Σε ποσοστό αρκετά µικρότερο των ανδρών.

Γνωστές ελληνίδες παίκτριες µε διακρίσεις στο εξωτερικό είναι η Αθηνά Ζωγράφου, η Φιλοµήλα Καράντζαλη και η Λίνα Χαράκογλου.

16 Το τάβλι θέλει τη φασαρία του;

Μόνο στο καφενείο. Το αγωνιστικό απαιτεί ησυχία και αυτοσυγκέντρωση.

17 Είναι ένα παιχνίδι εκτόνωσης;

Σε έναν βαθµό, ναι. 18 Πόρτες, πλακωτό ή φεύγα;

Πόρτες, γιατί έχουν πολλές διαφορετικές στρατηγικές.

Πολλοί παίκτες καφενείου πιστεύουν ότι δυσκολότερο είναι το φεύγα, αλλά κάνουν λάθος. 19 Γιατί τα ντόρτια έχουν τόσο… κακή φήµη;

Γιατί στο µπαρµπούτι είναι καταστροφική ζαριά. Στο backgammon συνήθως είναι καλή ζαριά.

20 Οι εξάρες είναι πάντα η καλύτερη ζαριά;

Είναι σίγουρα η καλύτερη ζαριά στο µάζεµα.