Ο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ιστός στην Ελλάδα, όπου καθημερινά κυματίζει η ελληνική σημαία, στήθηκε στο επιβλητικό κτίριο της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, στη Ρόδο. Ο μεταλλικός ιστός έχει ύψος 32 μέτρα και είναι πιο ψηλός κατά 5 μέτρα από τον προηγούμενο, που αντικαταστάθηκε την περασμένη Κυριακή και που είχε ύψος 27 μέτρα!

Ο ιστός αυτός έχει τη δική του ιστορία. Για 87 ολόκληρα χρόνια δέσποζε, από την εποχή της Ιταλοκρατίας, και ήταν στηριγμένος πάνω σε μαρμάρινο μικρό βωμό. Πάνω σε αυτόν τον ιστό έχουν υψωθεί η ιταλική, η γερμανική, η βρετανική σημαία- όσοι ήσαν δηλαδή οι κατακτητές των νησιώνκαι τελευταία η ελληνική σημαία, όταν έγινε η Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 1947. Το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο ιστός είναι έργο του ιταλού αρχιτέκτονα Florestano Di Fausto και ολοκληρώθηκε το έτος 1927. Πρόκειται για κτίριο με αναφορές στα βενετσιάνικα γοτθικά σχήματα και την αρχιτεκτονική της ιπποτικής περιόδου. Στη βάση του ιστού υπήρχε ένας μικρός βωμός στον οποίο οι Ιταλοί έγραφαν «Αra Ρatrie» (Βωμός της Πατρίδας), αλλά όταν έγινε η Ενσωμάτωση η ιταλική επιγραφή αντικαταστάθηκε με το «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Τα τελευταία χρόνια όμως ο ιστός παρουσίασε διάβρωση και έτσι αποφασίστηκε η αντικατάστασή του με έναν άλλο.

Με δαπάνες της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και με τη συνδρομή ορισμένων πολιτών στήθηκε ο νέος ιστός, που είναι υψηλότερος από τον προηγούμενο. Τμήμα του παλαιού ιστού θα παραλάβει ο Στρατός προς φύλαξη, για ιστορικούς λόγους.